4 juni 2014

Vårfester med sommarsmakFörra veckan var det "vårfesternas vecka" på jobbet. De svenska barnens fest på tisdag och de finska barnens på onsdag. En fest utan nåt ätbart är ingen fest och eftersom det är rabarbertider blev det en god och saftig rabarberkaka med vispgrädde i all enkelhet. Till denna serverades en bål med jordgubbar (och det obligatoriska kaffet). Det är inte ofta vi äter kakor men till festerna ska det vara någon form av kaka! 

Skördefesten är äppelkakans tid
Julfesten: chokladkaka
Påsken: morotskaka
Vårfesten: rabarberkaka


Årets saftiga rabarberkaka med gräddfil

3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk tsk bakpulver
1 tsk soda
2 tsk kanel
1 burk gräddfil (2 dl)
100 g smör/margarin
3 dl rabarber

(dubbel sats=1 GNform)

Skär rabarbern i små bitar, koka mjuk några minuter i lite vatten. Låt svalna. Smält smöret. Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna. Blanda smöret med gräddfil och rör ner i äggsockersmeten tillsammans med rabarbern. Tillsätt de torra ingredienserna under omrörning. 200 grader ca 12 minuter.

Gjorde en mjölkfri/vegan variant också med gräddfilen utbytt mot  naturell "havregurt" och smöret mot mjölkfritt margarin (äggen uteslutes,  vispa sockret med margarin och havregurt, rör ner rabarbern och rör slutligen ner de torra ingredienserna. En del av mjölet kan även bytas ut mot mandelmjöl).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar