22 augusti 2014

Kålrabbibiffar och matnyfikna barn / Saperemetoden


Nu börjar äpplena bli färdiga!

Den här veckan har vi haft kålrabbin i fokus. Den vandrade först runt med "hemliga påsen". Många nya och gamla barn som nyfiket undrade vad påsen kunde innehålla. Skålen med smakbitar blev sedan snabbt tömd. Det är lika fint varje gång att se hur man med lite enkla medel kan väcka intresse. VISST kan man få barn att äta  grönsaker! Riven kålrabbi hittades senare i veckan i grönsaksbiffarna. Saftiga och goda! Äppelskörden har även inletts så nu har vi god frukt en lång tid framöver. Plommonen är också en bra säsongfrukt. En gosse ville spara några kärnor från plommonen de fick för han ville fixa en plommonträdgård hemma.

Om ni vill följa med en annan som jobbar med Saperemetoden på dagis/förskola kan ni kolla in bloggen "Linaslagakraft", se  i min länklista i spalten till höger här i bloggen. Där finns mycket ideér att hämta! Och minns att Sapereövningar med t.ex "hemliga påsen" kan man även syssla med hemma med sina små.

Ps. Har du ett grönsakskräset barn hemma? En liten som bara kniper ihop munnen då grönsaker serveras? Ta ingen stress men visa gott exempel. Ät själv grönsaker och gör inte så stor notis om att barnet grönsaksvägrar. Efter ett tag börjar den lille kanske ta modell av dig. Ät ibland "plockmat". Att äta grönsaksbitar med fingrarna känns roligt. Bygg en koja och ha "picknick" med ett grönsaksfat under ett bord. Eller ät utomhus ibland. Små variationer i vardagen som gör att måltidstunden känns trevlig. Låt barnet vara med och välja grönsaker kanske redan i affären, Låt barnet skala/ skära dem. Oroa dig inte över vassa knivar för barn kan mera än du tror! En bra vass kniv många gånger bättre än en gammal slö. Låt barnet duka, låt barnet planera och komma med ideér. Lek restaurang. Beröm, beröm, beröm...uppmuntra. Måltidspedagogik handlar rätt mycket om psykologi. En stressad förälder ger ett stressat barn. Så ta det med ro så hittar ni såsmåningom måltidsglädjen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar