5 augusti 2014

Sami Tallbergs "Vilda örter" och ett möte med vilda djur




Köksmästaren och vildörtsexperten Sami Tallbergs bok Villliyrttikeittokirja har nyligen utkommit på svenska.

Titel: Vilda örter - kokbok
Författare: Sami Tallberg
Svenska översättningen: 2014
Förlag: Pagna förlag

Bredkaveldun och kardborre är exempel på växter man kanske inte genast förknippar med råvaror i köket, inte heller ek- och lindblad. Bläddrar i "Vilda örter" och lär mig mer om några för mig hittills okända ätbara växter. Nässlor, och kirskål är exempel på växter som rätt ofta återkommer i min matlagning eftersom de växer bakom husknuten men nu kanske även  andra kommer börja dyka upp oftare. Boken innehåller en nogrann beskrivning på sammanlagt 59 vilda örter och en hel del bra recept. En bra bok om man vill ha goda råd och mycket fakta om nordiska örter som passar bra i " det nordiska köket". En vacker bok med fin layout. Snart ukommer Samis nästa bok Makuparit (Smakpar) om olika kombinationer med nordiska råvaror. Kommer säkert också vara värd att bläddra i.

Läs mer om Sami och "vildmat" här

I gårdagens middag här hemma fick kirskål och några blad libbsticka ge grönska åt en vegetarisk makaronilåda med kantareller, fetaost och lök. Det var en jättegod kombination! Ost och äggmjölk på och så in ugnen ca.20-25 min. (Koka makaronerna och fräs kantareller, lök och kirskål innan). 



Och från vilda örter till vilda djur. Ett magiskt ögonblick då man helt oförväntat möter vitsvanshjorten med sin lilla.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar