25 september 2014

En smakrik dag i Smakbyn/ Åland


Nu blir det lite Ålandstema här i bloggen. Ett inlägg om nätverksträffen i måndags får inleda.

På måndagen spenderade jag dagen i Smakbyn som ligger i Sund precis intill Kastelholms slott. Det blev en mycket smakrik dag där Saperemetoden fick stå i centrum en hel del.  Sammanlagt var vi ca. 30 pers som deltog i nätverksträffen som arrangerades av Ny Nordisk Mat Åland och Bomin (Barn och mat så in i norden). Främst Ålänningar men även några från "fastlandet" och från Sverige och Norge fanns på plats. Bl.a kockar, bespisningspersonal, pedagoger och hälsovårdare. Lite bilder från dagen:

Intressant om mat&design! "Eating Experience Design"
 med Prang Lerttaweewit

Fiskesprell, Kari-Anne Johansen 

Lunch i Michael Björklunds restaurang

Sallad med bl.a quinoa,
 Sås på grisnacke,kokt potatis, rostade rotsaker + goda såser
och till efterrätt Crème Brulée

"Det ska vara smööör!" tycker Micke.


Efter den goda lunchen blev det Workshop med Ann-Louise och Sofia, som är projektledare för Marthaförbundets "Tack för maten". Vi hade smakskola med många Sapere övningar och hade minst lika skoj som barnen brukar ha. 

En inspirerande dag, och man blir så glad då man märker att intresset för att sprida matglädje ökar. Vi är många som vill jobba med barn och mat på ett mer pedagogiskt sätt än tidigare! Måltidspedagogik är så viktigt! Sen skulle man  ännu önska att även t.ex kostchefer och politiker skulle få samma insikter som vi. För ibland känns det som om de som verkligen borde gå på såna här inspirationsdagar inte är på plats. I skolor runt om i landet rationaliseras nu skol- och daghemskök bort i snabb takt. Maten kommer transporterad någon annanstans ifrån. En bra måltidspedagogisk verksamhet underlättas betydligt om köket och inspirerad kosthållspersonal finns nära barnen!


Här  och här kan man läsa mer om dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar