19 september 2014

"Toffesås" med tre sorters ris


Idag kom en 3-åring in i köket efter maten för att tacka för den goda toffesåsen! Toffesås? Hade jag lagat det?
Det händer ibland att jag improviserar i köket. Kollar vad som finns och hittar på något nytt av sådant som borde användas bort. Trollar med smaker, experiment. Idag fanns det batat och kålrot och några påsar ris. Förkokta kikärter. Det fick bli en grönsaksgryta med kikärter med tre sorters ris. Det var väl batatens sötma som flickan förknippade med toffe. Eller kanske kombinationen med batat-kålrot. I vilket fall som helst blev det en populär rätt. Riset blev en mix. Fullkornsris, långkornigt och lite speltpärlor. Kokade var för sig p.g.a olika koktid sedan blandades de ihop.

Grönsakssåsen (här beräknat för ca 4 pers)

2 st batat
1 liten kålrot
2 dl förkokta kikärter
några nävar finstrimlad grönkål

en sås med:
grönsaksbuljong
grädde
creme bonjour naturell
torkad ramslök (eller färsk, gräslök går också)
libbsticka
(vitlök)
salt&peppar
(lite vinäger om man vill ha en mer söt-sur sås)
Fräs bataten, kålroten och grönkålen i olja, slå över lite buljong och låt småkoka medan du gör en ostsås. En vanlig vitsås smaksatt med ost och goda örter. Jag hade ramslök och libbsticka. Vänd ner kikärterna i rotsakerna och slå över såsen. Rör om försiktigt. Servera med ångkokt broccoli, ris, sallad samt mjölk och bröd.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar