29 april 2015

Löktrav i peston


Brukar så här om våren blanda ner en del vilda örter i maten. Igår ville sönerna ha korvsoppa, då fick några nävar finhackad kirskål ge lite grönska i soppan istället för persilja. En annan dag åt vi lasagne (med kött-tomatsås och ostsås) den fick också  kirskål som extra ingrediens. Nässlorna har börjat titta fram här och där och snart blir det dags för nässelplättspremiär. "Vildmat" är pop och så gott!! Tipset att blanda löktrav (litulaukka, Alliaria petiolata) i en vildörtspesto fick jag från ett "webseminarium" på nätet med vildörtsspecialisterna Sami Tallberg och Heikki Ruusunen. En runda i trädgården och visst: löktraven hittades! Nu små runda blad som blir spretigare då plantorna växer till sig. Doftar vitlök. Så en vildörtspesto som omväxling. Byt ut basilika mot förvällda nässlor, pinjenötter mot skalade solrosfrö, ersätt vitlöken med löktraven, olivoljan mot rypsolja och ta en god inhemsk ost t.ex svart emmenthal. Vi har så goda råvaror i vår omedelbara närhet, och en del av dem hittas i naturen helt gratis!

Skorpa med Vivi-Anns rosenhonung


Boktips:

Sami Tallbergs bok vilda örter är en  fin bok om man vill lära sig mer om vildörter. Läs mer här. Annars är Vivi-Anns kök ( av Vivi-Ann Sjögren) den bok jag ofta återkommer till om jag vill ha "vildmatsinspiration".


Trevlig 1 Maj!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar