14 maj 2015

Varma vilda örter och allra godaste pizzanVildörtstemat fortsätter här i bloggen. Det har säkert inte ungått någon att vildmaten är "trendmat" no.1 nu. Tidningar, teveprogram, kurser... överallt pratas det om vildörter här i Finland. På lördag är det restaurangdagen igen och jag tippar att många har ogräs på menyn. Vi brukar öppna en pop-up restaurang på jobbet då restaurangdagen äger rum i maj men i år ändrades planerna. Istället får det bli en "pop-up" i höst för vår del.

Idag en ledig dag, Kristihimmelsfärd, som fick bli en trädgårdsdag för min del. Potatisen planterad i hemmaträdgården och lite annat också. Det fick mest bli potatissorten Annabelle  i år och lite av en sort som hette Arielle. Ja lite Rosamunda (ugnspotatis) blev också nedgrävd. Sen vankades lunch... några kvarblivna pizzabitar från gårdagens pizzamiddag. Allra godaste varianten, hemlagad med ren, svamp och rödlök och kirskål (kirskålen hamnar i mycket nu). Idag fick bitarna göra sällskap med alllt möljigt grönt från trädgården: blad av rölleka, maskros, daggkåpa, kirskål och några skott av allra ljuvligaste mjölkörten (även kallad mjölke, horsma, rallarros, epilobium angustifolium). Stektes snabbt i smör i het panna. Så mycket smak! Växthusodlad sallad smakar inte mycket när man inser hur mycket smak det finns i det vilda. 

När det gäller vilda örter plocka bara sådant du är helt säker på. Lär dig några stycken åt gången och experimentera med dem. Frys ner eller torka vilda örter nu när de finns i överflöd, perfekt att ha som ingrediens i matlagning vare sig det gäller pajer, pizzor eller grytor. Eller frys in i iskubsfack och använd kuberna som smaksättning i såser. En finsk programledare för ett vildörtsprogram som visades i tv sa att man borde döpa om rikkaruoho till rikkausruoho. D.v.s istället för ogräs kalla det för rikedomsgräs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar