21 juni 2015

Fransk mat med Pellaprat och en hönsgryta med granskott
Titel : Franskt kök för alla 
orginalets titel: La Cuisine Familiale et pratique
Författare: H.P Pellaprat (översatt och redigerad av Anders Björkegård)
Förlag: Bergs bokförlag
Utgivningsår: 1959

En vän rensade bland böcker och erbjöd mig några kokböcker. Två fina gamla "rariteter" som jag kan åtekomma till senare och så den här klassikern: H.P Pellaprat Franskt kök för alla. Översatt till svenska 1959. Den är något omarbetad och anpassad till nordiska förhållanden av Anders Björkegård. Det var Henri-Paul Pellaprat  (1869-1954) som grundade kockskolan l´ École du Cordon Bleu i Paris och han räknas till en av de stora inom det moderna franska köket. Denna bok var en bästsäljare då det begav sig. Hans mest kända bok är ändå Modern French Culinary Art.

Som så många böcker från 50-70 talet är färgbilderna i boken inte av någon vidare kvalitet. Bilderna är lite bleka och framhäver inte maträtterna på bästa vis. Maträtterna är alla fotograferade så att de är framlagda på serveringsfat, fotograferade uppifrån  eller snett från sidan, inga extra vinklar eller någon övrig rekvisita. Helt olik dagens kokböcker med sitt överdåd av tjusiga bilder på mat i trevliga rustika miljöer och ofta människor och omgivningar i bild. Men recepten i boken är tydliga och klara. Slås av enkelheten i många rätter. Få ingredienser och inte så mycket jox. God mat, okomplicerad sådan. Små goda råd här och där. Ja man hittar faktiskt mycket lärdomar om man lusläser boken, så det är en helt bra bok med många goda rätter till vardag och till fest. 

Men trots bläddrandet bland franska rätter blev ändå nordiskt i grytan. En gryta utan recept och med råvaror som fanns tillgängligt. Hönsfileér skars i lite mindre bitar. Bryntes och lades i grytan för att puttra tillsammans med vitlök, tomat, förvällda nässlor, granskott, vinäger och salt och den smakade alldeles förträffligt.Än hittar man på sina ställen mjuka granskott, men snart är den tiden förbi så passa på. Det går bra att frysa in eller sylta dem. Goda i grytor!

Nu blev det alltså något vi kan kalla "Nordisk granskottshöna" men kanske det får bli franskt med Pellaprat nästa gång. Kanske då Puolet sauté à la Provencale eller Poulet sauté chasseur....

Hoppas ni haft en fin midsommar trots att vädret varit lite trist!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar