12 oktober 2015

Grötfunderingar och en pizza - och nästan helt ekologiskt
En gång i månaden har vi gröt som lunch på jobbet. Den dagen blir mellanmålet "lite matigare"  än vanligt t.ex pizza. Gröt som lunch är allmänt här i Finland och största delen av barnen gillar verkligen gröt och tar gärna till. Vi har en gammal gröttradition som hänger kvar sedan långt tillbaka. Fråga en lite äldre generation, de som var med i "skolmatens begynnelse", vad de har för skolmatsminnen och de flesta drar sig till minnes att gröt då upprepade sig som lunch flera gånger i veckan. Gröt var också det familjerna åt i parti och minut under kriget och under nödåren. Ibland med lite fläsksvål på en brödbit till, ibland en råggröt med lingonsylt eller om man hade tur fick man gröt med ett rejält "smöröga". Jämför man mattraditioner med övriga länder i norden har gröt faktiskt spelat en väldigt stor roll i kosthållet här i vårt land. Gröt var det som fanns då allt annat "var på krita". Och än idag är grötlunch här en helt accepterad rätt  vilket inte verkar vara fallet t.ex i Sverige. (Rätta mig gärna om jag har fel!) Nej, gröt äts där som lunch på sin höjd vid jul i skolorna, och då givetvis risgrynsgröt. Tycker det är lite synd faktiskt, för korngryns-, råg-, spelt-, mannagrynsgröt är enligt mig bra mättande mat! Tillsammans med mjölk, en smörgås eller rispirog med äggsmör och kanske rotsaker/  frukt till håller man sig mätt länge.

Till gröten som senaste gång blev en speltgröt serverades blåbär och ekomjölk. Blåbärs"sylten" brukar jag laga av att blanda  3/4 halvtinade blåbär med 1/4 god hallonsylt. Tycker det blir tillräckligt sötma så och blåbärsmaken är ändå dominerande. Till gröten brukar vi ha limpa eller rispiroger till, kokt ägg eller äggsmör och kanske gurka och paprika. Som mellanmål senaste grötdag: pizza. En vegetarisk pizza med grovt riven zuccini, paprika, fetaost och emmenthalost, timjan och oregano.

Det ekologiska under denna gröt/pizzadag var: speltflingorna, äggen, paprikan, zuccinin, tomatsåsen till pizzan, mjölet till pizzadegen och mjölken. Riktigt så här mycket ekologiska råvaror har vi inte alla dagar, vanligtvis brukar ungefär 3-4 produkter vara eko under en dag. Vi får varannan vecka en leverans av ekologiska frukter och grönsaker, däremellan blir det vad det blir från "vanliga" tukkun/grossisten som inte har så brett utbud av ekologiskt. För att få kalla en maträtt ekologisk bör 92% av råvarorna vara ekologiska. Så får väl kalla de här lunch/mellanmålsrätterna "nästan ekologiska" då.

Läs mer om gröt och hitta goda grötrecept under etiketten "gröt" i denna blogg.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar