30 oktober 2015

Ville Vallgren och maten


  

Viivi, Ville och  kelgrisen SikaPelle.

Hade en period för något år sedan här i bloggen då jag skrev mycket om Ville Vallgren (1855-1940) Det var under den tiden jag plöjde igenom hans böcker en efter en. Förutom att han kunde skulptera de allra vackraste skulpturer, konstnär som han var, kunde han njuta av mat. På riktigt alltså. Hade han levt idag hade han säkert kallats matnörd och bloggat om mat... (heh, så där som jag;)? Inga exakta mått i recepten men ack så noggranna beskrivningar om matupplevelser, smaker, dofter och matminnen. Skriva kunde han nämligen också, mångsidig som han var, och resultatet blev en bokskatt för alla som är intresserade av historia, matkultur, matupplevelser och konstnärsliv vid 1800-talets senare hälft och kring sekelskiftet. Bilden jag har av Ville är att han var en sann livnjutare som visst kunde irritera sig på saker och ting  och säga ifrån men bara tanken på god mat fick honom igen på sprudlande humör.

Mat och dryck med roliga gubbar rekommenderas varmt. Likaså hans bok Matkatekesen. Det är främst de två som handlar om mat men de övriga av hans böcker är också läsvärda!

(bilder avfotograferade vid föreläsningstillfället i Holmska huset)

Det är 160 år sedan "Villegubben" föddes så det har ordnats ett och annat kring honom detta år. I kväll var jag på en föreläsning som handlade om Ville & maten. På bilden ovan Villes och hans (tredje och sista hustru) Viivis bröllopsmeny. Här på finska, men kan för svenska läsare berätta att det bjöds bl.a på kräftor, snålsoppa (ängamat), abborrar, kalvstek m.m Som efterrätt bär och en kaka som kallades "krigssockerkaka".


Mer om Ville hittas under etiketten: Ville Vallgren här i bloggen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar