27 december 2015

Mellandagssoppa och ett gott te med saffran
Hoppas ni haft en fin jul! Efter all julmat kan det smaka gott med en soppa. Denna med bl.a lammfärs och batat.

Soppa med lammfärs och rotsaker

300 g lammfärs
3-4 potatisar
1 stor batat
1 palsternacka
ett par morötter
2 msk tomatpure
svartpeppar
2 msk torkad nässla och libbsticka
(vitlök)
salt
vatten

Tärna rotsakerna fräs dem i lite olivolja och tomapure, späd med vatten och låt koka upp, fräs under tiden köttet. Tillsätt köttet i slutskedet. Krydda, avsmaka och bjud vänner till bords. Ät och njut.

Jag har ännu så mycket torkade nässlor i lager så de fick ge lite grönska i soppan men det går lika bra med andra örter t.ex timjan, rosmarin eller persilja, då gärna färska. Till soppan smakar det gott med nybakta semlor. Dessa "helt vanliga" men med några msk nyponpulver i degen samt penslade med olivolja och fintriven parmesan.

Har hittat ett gott nytt favoritte! En kombination som passar jättefint i juletider. Johan& nyströms "Lucia" Ett svart te smaksatt med saffran, apelsin, chili och rosépeppar. Fin kombination! Jag som annars inte är så förtjust i smaksatta teer (speciellt inte i dem som innehåller lakritsrot...men det är förstås en smaksak.) Smaksatta teer och smaksatt kaffe är något som säljer allt mer men de är också så enkelt (och billigare) att fixa själv med egna kryddor och kryddblandningar. En liten nypa kardemumma med kaffet när man brygger eller lite torkade rosenblad och kanske vanilj i ett gott svart eller grönt te och vips får man den allra godaste dryck eller pröva blanda själv ett te med saffran, chili, apelsinzest och rosépeppar... om ni inte föredrar att dricka te som det är, utan smaksättning vill säga.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar