16 januari 2016

Vad har hänt med pepparroten?
Jag har en förkärlek till pepparrot. Helst ska den vara färsk och nyriven och blandad med lite creme fraice eller mjukost. Ett tunt lager på morgonsmörgåsen istället för smör kombinerat med en ostskiva och skivat äpple. Pepparroten gör att smörgåsen får ett "sting". Man vaknar till när man äter den och till den dricker en kopp starkt kaffe. Pepparroten håller också förkylingar borta, eller tja, åtminstone inbillar jag mig det. Den påstås också sänka blodtryck och främja matsmältning. Kanske inte pepparrot var eviga morgon men flera gånger i veckan brukar det bli. Pepparrot är också gott till fisk eller som en ingrediens i en extra god pesto. Se pestorecept längst ner. 

När jag inte har färsk pepparrot att ta till får det bli  pepparotspasta på tub. En grön liten tub på 45 g hittas för det mesta i vårt kylskåp. Den är helt o.k till smak och konsistens. Eller rättare sagt den var helt o.k men nu har de gått och ändrat på receptet. Från att ha varit fast och god är den nu lös och grynig. Smaken  betydligt surare än förr. Kollade upp vad som förändrats, det gick lätt eftersom jag hade både en äldre och en nyare tubvariant hemma av samma fabrikör:

Tidigare: riven pepparrot 75 %, rapsolja,delvis härdade oljor och fetter (palm, shea,kokos, soja, ryps, solros, färg betakaroten) salt, naturlig pepparotsarom (med senapsolja), konserveringsmedel (natriumdisulfit)
Nu: riven pepparrot 55%, vatten, rapsolja, socker, syror (citron- och ättikssyra), förtjockningsmedel (xantangummi), antioxidationsmedel (askorbinsyra, natriumdisulfit), salt

Suck, igen en produkt där man dragit ner på "äkta varan". 75% har blivit 55%.... Jag skrev och frågade varför och fick som svar att konsumenterna har tyckt att pepparrotspastan varit för trög och tjock, svår att klämma ut, därav det förnyade receptet. I det nya receptet har man märkligt nog ändå tillsatt förtjockningsmedel, något som inte tidigare fanns.Här receptet på Pepparrotspesto
-med färsk nyriven pepparrot,
Pepparrot som bäst!2 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Pepparroten också en av mina bästa favoriter, men det förundrar mig att man måste köpa den på tub, pepparroten som är full av så många antioxidanter och rena antiseptiska molekyler skulle man ju tycka kunde lägga spå burk i lite rypsolja. varför har ingen kommit på det, här i Norge är det vardagsmat på samma sätt som ramslöken på burk, alltid lika färsk och helt utan allt av tillsatser eller konserveringsmedel.

Monica sa...

Ja det kan man ju göra. Eller frysa in färsk o ta fram efter behov. Har bara tyckt att tuben är så praktisk om mornarna när man annars har bråttom och smaken var faktiskt helt o.k tidigare. Men nu om nästan hälften i tuben är annat än pepparrot och smaken ändrats som den gjort kommer den bli oköpt för min del härefter.

Skicka en kommentar