26 januari 2016

Koltrastar, gratäng och frasiga nyponvåfflorLite potatis, morötter, persiljerot och broccoli. En skvätt grädde och några skivor bacon samt en ostkant. Kylskåpsinventeringen fick vara utgångspunkt till middagen. Det blev en gratäng av det. 

Skiva 6-7 stora potatisar. Skär några morötter och pesiljarot i bitar. Skär ner brocolin. Salta lätt och peppra lite. Slå över grädden blandad med lite riven ost. Lägg allt i  en smord ugnsfast form ca. 35-40 min. När ca.8-10 min återstår av tiden ta ut formen från ugnen och lägg några strimlor bacon över. Lägg ugnen på grilläge den sista återstående tiden.  God vintermat!

När det är så här kallt ute så nästan kölden knäpper i knutarna då känns det som om man behöver nåt lite extra. Våffeljärnet plockades fram och så fick det bli ett våffelefterrätt så här mitt i vardagen.
Receptet fick denna gång bli detta: Hirams frasvåfflor men med en liten extra "twist". Lade nämligen också ca. 1/2 dl nyponskalmjöl i smeten (+ lite extra vatten). Våfflorna serverades dessutom med nyponpure istället för sylt så det blev mycket nyponsmak denna gång. Ja en klick vaniljglass blev det också.

Utomhus är det så vintervackert! I aroniabuskarna samlas koltrastarna. De hittar lite kvarblivna bär. Skogsharen dyker upp om kvällarna, den är säkert nöjd att vi börjat bjuda den på hö vid fågelmatningen. Den kommer varje kväll och mumsar i sig. En kväll tog den sina kompisar med sig. Tre mätta harar den kvällen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar