12 februari 2016

Gammalt till heders men vad blir morgondagens antikt?Visst kan man skapa fina helheter även med udda porslin. Om man istället dukar efter ett färgtema då kan tallrikar och glas runt bordet ha variationer. Blir mer personligt och skapar en stil i sig. I vårt kärlskåp finns mycket blå-vitt. Sällan har alla kring bordet till vardags likadana assietter eller tallrikar men då de alla ändå är i samma färgskala blir det ändå harmoni och det är så lätt (och billigt) att fynda några enstaka fina tallrikar till ifall det behövs fler. (En fördel med många olika mönstrade tallrikar är också det att det blir mer variation på bloggbilderna, skulle vara trist att alltid fotografera samma tallrik...)

Kom hem med boken Keittiöantiikkia (Köksantikviteter) senast från biblioteket. En bok med några år på nacken, men själv hade jag inte sett den tidigare. Det är en sån där bok man kan sjunka in i och bara titta på bilder om man inte orkar läsa. Orkar man däremot läsa hittas där mycket intressant, speciellt om man gillar matkultur och kulturhistoria. Boken sträcker sig från 1600-talet fram till 1900-talet men främst handlar det nog om 1800-talets kök och köksutrustning. Saker och ting var så vackra förr. Även helt vanliga bruksföremål var noga genomtänkta och ofta vackert utsmyckade. Vissa saker känner jag igen.  Ostkar, brickor och gjutjärnspannor som ger minnesbilder från barndomen och mommos kök. Mortlar och kannor och annat som vi ännu har i bruk på torpet. 

Bokens titel: Keittiöantiikkia
Författare: Marketta Tamminen
Bernt Morelius
Fotografier: Katja Hagelstam
Förlag: Otava
Tryckningsår 2009
(språk: finska)

Vad blir morgondagens antikt? Kanske de självklara bruksföremålen vi idag använder oss av får antikstatus och blir nostalgi en vacker dag. Idag lever vi med en "slit-och-släng"mentalitet och saker görs inte ens så starka och hållbara som förr så man undrar lite.  I skåpen hittas mer än lovligt mycket plast... Ibland kan faktiskt ett loppisfynd, t.ex en gammal kastrull eller gjutjärnspanna vara mångfalt bättre än en ny. Så håll ögonen öppna, istället föratt köpa nytt försök fynda och hitta kvalitet  - det gjordes bra saker förr!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar