Februari betyder extra mycket aktivitet på "bagerisidan" på jobbet. Månaden då vi bakar lite extra bakverk på dagis. Runebergstårtan inleder det hela och sen en vecka senare kommer Fastlagsbullen (eller semla som den kallas i Sverige). Till vändagen, Alla Hjärtans Dag, brukar jag bjuda på hjärtliga bröd och i slutet av månaden kommer Kalevaladagen då vi år tänker baka karelska piroger med barnen.
Runebergsdagen infaller i år på fredag denna vecka men vi tjuvstartade och bakade "Runebergsmuffins" redan idag. I år även en liten sats glutenfritt. Har inte tidigare bakat glutenfria runebergstårtor men mitt experimenterande blev helt o.k.
(Receptet nedan finjusterat och uppdaterat 2025)
Recept på 6st glutenfria runebergsmuffins
50 g mjukt smör
1/2 dl socker
1 dl glutenfria kex
1 dl mandelmjöl
1 dl glutenfritt mjöl
1 uppvispat ägg
1/2-1 tsk bakpulver
(1-2 droppar bittermandelolja arom)
Kexen kan vara vilka glutenfria kex som helst eller glutenfria pepparkakor. Krossas till grova smulor.
Hallonsylt
Florsockerglasyr
Här hittas ett tidigare blogginlägg om runebergstårtor med det gamla urspungliga receptet samt det recept jag brukar använda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar