11 april 2016

Havredrycksplättar, vårtecken och Eleanora von Smöör

Här







The Ambassador of Sweet life kallar hon sig den fiktiva adelsdamen, kokboksförfattaren och bloggaren Eleanora von Smöör. Och ett sött liv tycks hon verkligen leva. Egentligen är Eleanora  en matjournalists alter ego. Elina Jyväs jobbar på tidningen Maku och skriver matböcker vid sidan om. Fina fotografier och layout, en välskriven underhållande och vacker bok med några år på nacken (utkom 2014).
I en tid då många förfasas över allt som heter socker är det kanske en bok som inte går hem hos alla. Men vem kan motstå en tårta eller bakelse nån gång ibland?  En kaka med portvin och tranbär eller en riktigt god Schwartzwald.

(...ja  lite mer får ni ut av boken om ni behärskar finska;). 

Bokens titel: Baking instinct - Eleanora von Smöörin herkkujen aateliset
Författare: Elina Jyväs
Utgivningsår: 2014
Förlag: Tammi
Språk: Finska

 Här  hittas ett av von Smöörs recept på en god rabarberfrangipane, översatt till svenska.

Som söndagslunch igår hos oss blev det nässelplättar Lite annorlunda denna gång då plättsmeten gjordes med havredryck istället för mjölk. (De blev lite mörka p.g.a havredrycken o nässlorna) Nässlorna hittades i frysen, måste användas bort innan årets första nässelskott står i tur. Gravad sik på rågbröd blev det också. Rabarbern har börjat titta fram nu, den brukar växa med fart så om nån vecka blir det rabarberpremiär. Då kanske Eleanora von Smöörs recept på rabarber-frangipane paj blir aktuell. Återkommer med receptet ifall jag lagar den. (Frangipane = mandelkräm)

Övriga vårtecken: krokusarna invaderar gräsmattan, första blåsipporna tittar också fram och en flock med järnsparvar (Prunella modularis) hälsade på oss igår.

Ps. Diverse nässelrecept hittas under etiketten "nässlor" här i bloggen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar