29 maj 2016

Baconlindad rabarber - "den nya avokadopastan"?





Har du tillrett och smakat på baconlindad rabarber? Inte? På sociala medier på finskt håll är det nu "hit" rätten no. 1. Trendigt.  Kanske den likt avokadopastan sprider sig även utanför landets gränser?

Efter att upprepade gånger sett att det nyuppfunna ordet "raparpekoni" (rabarbacon) rubriceras ut på olika håll beslöt jag mig att testa denna kombination som köksmästaren Pasi Kuronen från restaurang Tiirikkala i Åbo lyft fram.

Sött, surt salt - allt! - Ja det funkar!


Receptet är urenkelt.

Du behöver rabarber, socker och bacon. 
Skala rabarbern och skär den i fingerlånga bitar. Sockra lätt. Linda in dem i bacon.
Börja steka i svag värme så att baconets fett smälter något. Höj sedan temperaturen så du får en fin stekyta. Rabarbern får ha lite tuggmotstånd så att syran sparas.

(Fritt översatt från källan Kaks kokkii)




Bacon blev det också tidigare i veckan då sönerna önskade hamburgare. Eftersom vi fått ett parti renkött fick det bli allra godaste burgarna med renbiff och bacon. Åts med kniv o gaffel.


Ibland är det gott med kött ...numera sällanmat, och kanske just därför det smakar så gott.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar