5 maj 2016

Rabarber frangipane
Rabarbern är här! Den första kakan fick bli en rabarber frangipane, en rabarbaerpaj med mandelkräm, ur boken "Baking instinct - Eleanora von Smöörin herkkujen aateliset" som jag skrev om nyligen. Här är receptet översatt till svenska:

Botten:
3 1/2 dl specialvetemjöl
2 tsk florsocker
en nypa salt
3/4 tsk torkad ingefära
100 g smör
1 ägg

Rabarber:
300g  rabarber
1/2 dl fintsocker
2 msk countreau-likör

Frangipanefyllning:
100 g mjukt smör
1/2 dl fintsocker
2 ägg
100 g finmalet mandelmjöl
lite vanilj
1 dl smulade amarettikex (italienska mandelkex)
2 msk koksaften av rabarber

På ytan:
1 dl smulade amarettikex
florsocker


Och i stora drag fritt formulerat... laga först botten. Nyp in smöret  med mjöl och socker och övriga ingredienser. Tillsätt ägget och arbeta raskt ihop till en deg. Låt stå svalt i kylen. Koka rabarbern som är skalad och skuren i smala ca.10 cm bitar. Koka den med likör och socker 3-5 min. Låt svalna.  
Värm ugnen till 200 grader. Vispa med elvisp:mjukt smör, socker till ett skum. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt mandelmjöl, vanilj och kexsmulor + rabarberspad.
Kavla ut botten tunnt och klä en form med degen. Bred ut fyllningen och toppa med rabarbern. Grädda i ugn 20-25 minuter tills kakan har vacker färg. Ta ut pajen från ugnen och låt svalna. Garnera med kexsmulor och florsocker (...ja vi hade även lite jordgubbar). Servera med vaniljsås eller vanljglass.

(Hittade inte de italienska kexen så hade istället "Tant Hannas kakor".)

Ps. Andra rabarbertips hittas under etiketten rabarber här i bloggen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar