25 juli 2016

Citronslemskivling, kartfjäril och en stressad gärdsmyg
Citronslemskivling är en enkel matsvamp att lära känna. Den har såna karaktäristiska drag. De här exemplaren är stora och har inte längre så mycket slem som små slemskivlingar. "Slemmet" drar man naturligtvis bort innan man använder svampen. Här är en länk på till en fin svampblogg där man ser hur svampen ser ut som mindre. Jag brukar sällan hitta fler än några exemplar så den får blandas med soppar och kantareller i min matlagning. 


Igår hade vi en invasion av kartfjäril och påfågelöga i trädgården. Kartfjärilens undersida är ljusbrun- roströd och har teckning likt en karta. Översidan mörkbrun (nästan svart) och vit, se bilden ovan.

Och gärdsmygen har löpt amok och fått för sig att vi är de värsta fiender som intagit dess territorium. Från tidig morgon till sena kväll försöker den med varningsläte varna sina små för oss stora hemska varelser. Första gången den häckar hos oss (lite för nära huset...). Gärdsmygen hör med andra ord till en av de nya arter som kommit sedan grannens skog fälldes. Det har blivit lite mera "lund" nu på vår sida då ljuset kommer från två håll. Vissa arter har gett upp, andra har kommit istället. Ugglorna finns kvar. Sparvugglan höll till i en ek sent om kvällen och havsörnen flyger över hygget ibland, har säkert lätt att hitta föda där.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar