12 augusti 2016

Pulled oats - test

Man kan inte bilda sig en uppfattning om något man inte prövat på tänkte jag och kom hem med ett paket "pulled havre" för nån vecka sedan. Det här en produkt som har varit alldeles otroligt mycket framme i medierna i Finland, ja redan långt innan den kom ut på marknaden. Marknadsförarna har verkligen varit skickliga och jobbat hårt.  

Ett försök att se objektivt på det nya.

Positivt: Man har lyft fram inhemska råvaror. Ok. det är ett halvfabrikat men innehållslistan är kort. Inga tillsatser. Innehållet enligt förpackningen på den naturella varianten är åkerböna, ärtkross och havre, därtill lite rypsolja och vatten. Konsistensen har man fått fram på mekanisk väg. Ärtkrosset medger tillverkaren att tas från centraleuropa, resten är inhemskt. Kanske det bara är en tidsfråga innan ärtkrosset kan tas från Finland? När efterfrågan finns kanske ärtodlarna ökar? Ett annan poäng är att kanske detta är sättet att få bönor i det finska folket? Bönor, ärter och havre är i sig bra födoämnen.
Ett annat plus är det höga proteinvärdet och totala avsaknaden av soja. Allätare har lättare att hålla sig på avstånd från sojan men tänker nu främst på veganer och speciellt på barn i veganfamiljer. Tror att det inte kan vara bra för ett litet barn att äta alltför mycket soja  (och det är alltså bara vad jag personligen tror... eftersom jag inte på nåt vis är nån expert). Här har de istället en produkt med högt näringsvärde som alltså inte innehåller varken alltför mycket soja eller tillsattsämnen.

Priset då? - överkomligt. Men hemlagade vegebiffar innehållande bönorkross, ärtkross och havregryn blir säkert ändå billigare.

Tacos med  pullet havre och svamp. Jordgubbar i salladen.


"Pulled havre sapere":

utseende: nja, ser rätt oaptitligt ut innan man gör nåt av det, lite "kattmatskonsistens" innan man tillreder. Ska helst läggas med i slutskedet och inte koka sönder. 
doft: neutral, sädeslag, mild
munkänsla: som pulled pork eller höna/kyckling
smak: ok. Smakar förstås inte kött eftersom det inte är det... saknar fettsmak och "djup". Smakar ändå ok om man "fixar till det". Kräver bra kryddor!

I testet användes neutral pulled havre. Jag hade även med lite karl-johansvamp för att få lite mer smak i det hela. Det finns två övriga varianter som är färdigt smaksatta.

Summa sumarum: Nyhetens behag, finändsk innovativ produkt, trendigt. Mättar bra. Godare än quorn, sojastrimlor och dylikt men en böngryta med  grönsaker och ris/ korn till och lite stänk med chili är trots allt godare tycker jag. O.k som "sällanmat" och ett bra komplement om man har vegetarianer/veganer på besök och vill ha t.ex en tacokväll eller om man annars bara vill minska på köttkonsumtionen och ha variation i den utökade vegetariska kosten. 

Men tja... personligen tror jag inte jag blir nån storkonsument av produkten. Det finns så mycket annat gott att laga mat av.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar