2 oktober 2016

Mathilda upptäcker / Böcker för SaperestunderMathilda är en flicka som gillar mat. Hon gillar också äventyr och med hjälp av en magisk kastrull hamnar hon på äventyr ända till Sicilien! Där träffar hon mormor. Mormor ska delta i den stora tomatfestivalen där Siciliens bästa tomatsås ska utses. När såsen är klar håller allt dock på att sluta i katastrof men lyckligtvis ordnar det upp sig...

Det här är en mycket pedagogiskt vinklad bok. Läs den från pärm till pärm och du har blivit en mästare på tomater. Speciellt om du också gör som Mathilda och undersöker tomaterna med dina sinnen. I boken finns också recept som man kan testa. Det känns som det här från början till slut är en bok som är skriven och uppbyggd för att kunna användas vid saperestunder. Tror vi kommer se mer av denna typ av böcker i framtiden eftersom måltidspedagogik har blivit allt mer i ropet. Ett sätt att väcka barns nyfikenhet kring mat och måltid.

Tips! Samla barnen kring temat tomat. Läs boken, laga en god tomatsås. Titta på olika tomatsorter och ordna med en tomatprovsmakning. Vilken tomat blev din favorit? Varför?  Vad skiljer dem åt? Vad finns det för former och färger? Nästa gång kan ni ha temat majs. För den stunden finns det också en bok i samma serie som heter Mathilda upptäcker majs.

Mathilda upptäcker tomat

Text: Frida Lundgren
Bild; Carina Ståhlberg
Sensory Tales Ab
utgivningsår 2016

Ps. Om ni vill ha fler boktips om böcker man kan använda sig av under en saperestund titta under etiketten "Sapere-boktips" i denna blogg. Där kommer jag samla på bra "matpratböcker" för barn.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar