10 oktober 2016

Finland 100 år - Vad blir vår nationalrätt?


Pizza, ärtsoppa, rågbröd, memma, fisksoppa, fil, karelsk pirog, blåbärspaj, stekta mujkor/ strömming med potatis, karelsk stek. gravad fisk, leverlåda. 

Det är listan på de rätter som representerar Finländska traditionssmaker. "Matkulturmat" som vi om och om vill återkomma till. En av rätterna kommer att utses som Finlands nationalrätt i januari, landets 100-års jubileum till ära. Vet inte om jag själv skulle ha lagt med pizza på listan. Så typiskt finsk är det inte (trots att pizza förstås är  populärt, pizza äts ju överallt!). Men om pizzan toppas med t.ex. kantareller och ren eller något annat från våra breddgrader, vildörter och nordiska smaker så tja, då kanske. Saknar svamp på listan men man kan förstås lägga svampen på pizzan eller mellan rågbrödet. För mig känns Finland som "lådrätternas land". Leverlådan finns där på listan men makaronilådan, jullådorna med kålrot, morot eller potatis... strömmingslådan. Fler lådor kunde kanske ha varit med. Bastukorven är också glömd och svartkorven (mustamakkara) och kalakukkon då? Nå den och svartkorven är kanske mer lokalrätt, än nationalrätt.

Kantarellburgare, som på bilden ovan med riktigt gott finskt rågbröd och svampen ihopsamlad i de finska skogarna, det har riktigt god "nationalrätts smak" tycker jag.

Är du finländare och vill vara med och rösta fram nationalrätten kan du gå in och rösta här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar