28 januari 2017

Om hamstar, kvinnor och ett vintermattips
- Börjar med tipset. Istället för tacos en "fredagsmyskväll" blev det rotsaker i ugen. Palsternacka, morot, selleri och potatis. Svamp hittades ännu i frysen så medan rotsakerna gottade sig i ugnen med olja, vitlök och rosmarin kokades en krämig svampsås till. Lite sallad på tallrikarna och uppläggning av maten. Så otroligt gott! Batongbitar och ett glas rött, så mycket mer behövs inte för ett fredagsmys med "nordisk prägel".

- Hamstrarna då, nämde visst hamstrar i bloggrubriken....
Läser i nyhetsflödet att man i Frankrike har undersökt hur hamstrar reagerar om de får för ensidig föda. En diet på majs leder till B3 (niacin) brist. Hamsterhonorna började visa kannibalistiska drag och gav sig på sina avkommor. Sen kan man ju fundera på hur allt för ensidig kost påverkar oss människor. Får vi tillräckligt med B3 om vi utesluter ett och annat från vår kost? och kanske vi inte borde äta så mycket majs... (så därav rotsaker framför tacomajsskalen, 😉 se ovan.)

"Monoculture in agriculture is really bad for biodiversity"... 
"Now we need concrete action." Gerard Baumgart

- Läser också om kvinnor som kockar. Efter att ha följt med den mansdominerade Bocuse d`Or tävlingen i veckan känns detta blogginslag välkommet. Men på något vis lite sorgligt att det blivit som det blivit. Att kvinnor måste "klumpa ihop sig" för att få synlighet. Men kanske det blir bättre tids nog...
Ps. Gå dit och ät om ni befinner er i Stockholm! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar