5 februari 2017

Johan Ludvig, Jussi och Alma


Idag är det Runebergsdagen och i Finland äter man runebergstårtor nationalskalden Johan Ludvig Runeberg till ära. Har skrivit om runebergstårtan tidigare så tänker inte upprepa mig. Hittas här

Istället lite trädgårdstankar. Förra året hände det för mycket annat så trädgården fick vara  "i träda" och  odlade bara ytterst lite. I år finns det förhoppningsvis mer tid och energi så jag började smått fundera på vad som ska petas ner i jorden i år. Sallad och lite örter förstås. Rovor brukar jag lyckas med och så zuccini och lök. Palmkål är fin i smaken och mangold är gott i paj. Och naturligtvis ska det odlas lite potatis!

Ska försöka hitta Jussi i år. Potatissorten Jussi alltså. En nykomling bland potatissorter här i Finland. Jussi är tydligen den sista! sorten som förädlas fram i vårt land. Boreal växtförädling (där staten är majoritetsägare) kommer nämligen ge upp potatisförädling. Härefter är det centraleuropeiska sorter som tar över. Trist!!
Jussi är en potatissort som passar det nordiska klimatet utmärkt då den (likt Timo) kan sättas i kall jord. Den är framtagen som en korsning mellan ´Hankkijas Timo´ och ´Gloria´.  Lagom till midsommar kan man ha potatis om det vill sig (kan krävas väv om man vill så den extra tidigt). 

Förutom trädgårdstankar har jag bläddrat i en liten skrift, Alma Forsténs Kokbok för allmogehem - lämpad för användning äfven vid enkla matlagningskurser. En bok som utkom 1905. Föreningen Marthas skrifter,



Recept där även priset på rätterna framkommer. Här några exempel: Ärter i ugn för 3-4 pers. 60 penni, Blåkålssoppa 3-4 personer 35 penni. Rimsaltade mörtar med kålrötter för tre personer 45 penni. 
I Boken finns också recept på "Billiga pepparkakor" och en noggrann beskrivning hur man billigt kan koka t.ex köttsoppa eller gröt i hö. (D.v.s man kokar först upp på hällen sedan packar man ner rätten i en låda fullproppad med hö där det får "badda" vidare... en mycket ekonomisk kvinna, denna Alma Forstén (1858-1931). Här slutligen ett litet recept ur boken om ni lider av reumatism, så lägg det bakom örat tills nästa lingontid:

Te på lingonblad
Lingonblad insamlas efter det att lingonriset blommat. När de äro torra brännas bladen på samma sätt som kaffe. (Ett godt medel mot reumatism) 


Ps.En ny etikett hittas nu i bloggen: `gamla kokböcker`


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar