21 januari 2017

Quinoatips och " Perheet Safkaa"- ta barnen med på restaurang!


Det finns en massa knep att ta till för att öka näringstätheten och tillföra protein i grönsaksrätter. Själv har jag t.ex blivit förtjust i quinoa även kallad mjölmålla (Chenopodium quinoa). Inte minst för att man nu också kan få tag på inhemskt odlad quinoa eller "kvinoa" som det heter här i Finland. Quinoa har många bra egenskaper. Det höga proteinvärdet är ett. Att det är glutenfritt ett annat. Jag gillar smaken! Perfekt är det också som beståndsdel i biffar eller i sallad. Quinoamjöl blir gott i bröddegen, byt då ut en del av vetemjölet mot quinoamjöl. I Kållåda har quinoan också visat sig vara superbt! Så gott att barnen på jobbet letat sig in till köket och frågat när vi nästa gång ska ha "quinoakållåda". Sånt värmer ens kockhjärta!

När man använder quinoan bör man skölja den innan. Häll upp i en skål, häll varmt vatten på, rör om och byt ut vattnet några gånger tills det blir klarare. Proceduren med vattnet gör att mycket av beskheten försvinner med vattnet och quinoan blir inte heller så grötig.. Sen kokar man upp quinoan. Brukar ha ungefär dubbelt mer vatten än quinoa. När det börjar koka låt det sjuda en stund, dra sen av från plattan och låt stå och svälla under lock. Avsmaka med salt, kanske någon ört och en klick smör.

Här lite goda förslag på quinoarätter jag tidigare beskrivit i bloggen:

Quinoa i sallad
Quinoa i kållåda
Quinoa i lammfärsbiffar (t.ex till hamburgare)
Quinoa i veganpastejer


Gott mellanmål! Hittar du iinte quinoa som mjöl kan man bra använda
 sig av  kokt quinoa, blir då mer som "rieska", Eller testa att laga 
 rispiroger (karjalanpiirakka) med quinoafyllning istället för grötris. 


Quinoa i bröd

1 l vatten
1 bit jäst (50 g)
Nån nypa salt
1 1/2-2 dl riven ost ( kan utelämnas...men blir gott).
2 dl quinoamjöl (har inte än fått tag i inhemskt mjöl)
vetemjöl (inga exakta mått här... men till degen är smidig och släpper från bunken). Låt jäsa en minst 20 min. Baka ut o jäs ytterligare minst 20 min.
Grädda i 200 grader.

Och kom ihåg att det är fritt fram att experimentera. Använd degrot om du du råkar ha istället för jäst, kalljäs över natten om du vill. Smaksätt med nån brödkrydda... valet är ditt!


Övrigt:

Detta veckoslut riktar många restauranger i Helsingfors sig till barnfamiljer med uppmaningen "Perheet Safkaa" - vi äter tillsammans! Man önskar familjer varmt välkomna till gemensamma smakupplevelser. Man vill på detta sänka ribban för småbarnsfamiljer som kanske drar sig för att gå ut och äta med barnen och upplever det som besvärligt. Många gånger går det trots det över förväntan att gå på restaurang med barn.  I torsdagens Nyt-liite (Helsingin Sanomat) kan man läsa mer om tankar kring barn och restauranger. "Perheet Safkaa- arrangemanget är ett av många händelser i Finland - under Finland 100 jubileumsåret.

Ett av mina tidigare blogginslag om barn och restaurang hittas: här

(ps. och så lite "moralpredikan" så här till sist 😉... går man på restaurang: plocka inte fram mobilen. Har faktiskt nångång sett familjer där alla suttit i sina egna världar och stirrat på skärmar medan restaurangbesöket pågår inklusive minstingarna, inte många år gamla. Nej satsa på kvalitetstid och se och lyssna på varandra! Njut av maten och servicen. Det ger så mycket mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar