28 februari 2017

Husmanskost och fine dining


Det blev två restaurangbesök under sportlovsledigheten. En dag blev det rejäl husmanskost i Tallinn på en restaurang med estniska maträtter och så åt vi "fint" en kväll  på restaurang Wanha Laamanni (Gamla Lagmannen) här i hemmaknutarna.I Tallinn åt vi på Liisu juures intill Vana Turg. Hemtrevligt ställe och med en leende glad betjäning i en liten restaurang som trots det kanske sett sina bästa dar. Åtminstone fick jag det intrycket då jag fick en sliten nästan söndertummad meny i min hand. En så liten sak som att ha fräscha menyer att räcka kunden skulle ha stärkt imagen betydligt. Maten var helt o.k. Gös, potatis och vitsås i bästa husmanskoststil. Gott och mättande men inte så mycket mer. Efterrätten Kama god i all sin enkelhet. Estnisk traditionell efterrätt bestående av grädde, socker, talkkuna och varvat med lingonsylt.

Här några andra restauranger jag skrivit om då vi besökt i Tallinn de senaste åren.

Tristan & Isolde/ och St Patrick´s
Peppersack
F-hoone
Kohvik Komeet

Peppersack är den restaurang som trollat fram den godaste maten hittills när vi besökt Tallinn. Den hörde visserligen till skalan dyrare (ändå något lägre priser än dyrrestaurangerna här). Fler matresor lär det bli framöver så bara att fortsätta utforska Tallinn som matstad.

När vi besökte Wanha Laamanni (i Borgå) tog vi  "februarierbjudandet" - tre rätter med blini som förrätt, grillad höna som huvudrätt och avslutningsvis mockabakelse. En fin helhet där rätterna tillsammans gjorde hela restaurangbesöket till en läcker smakresa.


Blini med tillbehörGrillad majshöna, batat och gremolata
(och väldigt god friterad broccoli!)


Mockakaka med apelsinmousse

(och...naturligtvis "marängströssel" som tycks vara de senaste årens trend...
var och varannan restaurang har maräng i efterrätten numera)


...men gott var det!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar