2 mars 2017

Aubergine! - veckans grönsakstips

 


En bit purjo, en aubergine, en skvätt god tomatsås eller krossade tomater, nån klyfta vitlök, nån nypa rökt paprikapulver, svartpeppar, salt och lite vinäger eller vitt vin vad blir det?

Svar: god aubergineröra som man t.ex kan äta med en risotto som på bilden nedan eller t.ex kokt korn eller spelt. Här hade vi också hittat några rester av middagen dagen innan, d.v.s lite hönsfilé.Brukar dra mig för att köpa aubergine, äggplanta. Är så lätt hänt att man tror sig köpa fina exemplar men blir besviken hemma då man skär dem i klyv och märker att de inte alls är så fina på insidan. Endera för övermogna eller så för omogna och hårda trots att de utvändigt verkade vara perfekta. Men ibland kan man ändå ha tur som nu och då blir det gott!

Moussaka där man varvar aubergineskivor med lammfärs (och tunnt skivad potatis brukar jag ha med) är också en rätt man borde ta och laga oftare för att inte tala om auberginelasagne där lasagneplattorna varvas med tunnt skivad aubergine, köttsås alternativt vegetarisk sås och en ostsås. Grillad aubergine brukar också bli gott, Pensla på en god glace och låt auberginen få samsas med champinjoner, lök och tomater på en plåt och ställ ugnen på grilläge (eller plocka fram utegrillen). Ät som en hel liten rätt med sallad till eller som ett tillbehör till något.

Så veckans grönsakstips heter AUBERGINE!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar