20 mars 2017

Från framtiden till 1800-talet/ surrogatsmör och limpor


Då förra blogginslaget handlade om framtiden blir det nu ett tvärt kast till förgången tid. Kanske året är 1860.
I en enkel strandbod rustas det till fest. En påskmiddag förbereds och kring 20 gäster är på kommande. Limpor har bakats, potatisen till gratängen är skuren, äggen är kokta och lammet rökt. Flitiga kvinnfolk har mycket att göra. Bordet ska ännu dukas och pyntas och sista handen läggas vid maten. Snart kommer de första gästerna att vandra in på den kullerstensbelagda innergården...

En gång i året, vaknkas det middag på 1800-tals vis. Då glömmer vi mobiltelefoner och nymodigheter. Då dammar vi av gamla kokböcker och letar fram fina recept. I år blev temat påsken förr. Själv gjorde jag inte så mycket till själva bordet i år, men bröd och surrogatsmör bidrog jag med. Under etiketten 1800-tal/ maten förr här i bloggen hittas mer gamla recept.


Maltlimpa med apelsinsmak (Junttalimpa/ Skärgårdslimpa)

1 l apelsinjuice
3 dl brödmalt
3 dl rågmjöl
3 dl  spelt- eller vetekli
3 dl sirap
1 msk salt
2 bitar jäst
vetemjöl ca.10-13 dl

Smula jästen i handljummen apelsinsaft. Rör ner övriga ingredienser. Degen skall vara rätt lös!
Häll upp i tre smorda avlånga brödformar. Låt jäsa 1 1/2 h. Grädda limporna i ugn 1 1/2 h, efter 1 h. penslas de på ytan med sirap och får sedan ytterligare 30 min i ugn, 175 grader.
Vill man framhäva apelsinsmaken ytterligare kan man ha i en tsk pomerans. Samma limpa kan man även laga utan apelsin, byt då ut juicen med surmjölk.

 Uleåborgslimpa 

50 g jäst
1 ltr ljum kärnmjölk
2 dcl sirap
2 msk fint skuren pomeransskal
2 msk salt
1 1/2 tsk finstött kummin
800 g vetemjöl
800 g skrätt rågmjöl

Jästen upplöses i lite ljum kärnmjölk, vetemjöl blandas i så det blir till en tjock välling, blandningen får jäsa upp.Sirapen uppkokas med kryddorna, får svalna, blandas jämte en del av vetemjölet i den ljumma mjölken. Den uppjästa jästen, saltet och resten av mjölet iknådas. Degen får nu jäsa till sin dubbla storlek, ältas på bakbordet och dela i tre delar, vilka formas till tre limpor och ställas att jäsa. Gräddas i ej för varm ugn ungf. 1 timme. Överpenslas ett par gånger under gräddningen.Förr i tiden, speciellt under nödår,
var det rätt vanligt att man drygade
 ut smöret med potatis eller morot.
Limpor och morotsmör fanns med
på vårt påskbord.


Recept på morotssmör

300 g morot eller alt. potatis av mjölig sort.
100 g smör
(Någon nypa kummin om man vill och kanske lite extra salt om morötterna är mycket söta).

Koka morötterna mjuka. Slå bort kokvatten. Mosa med potatisstöt (eller ta fram stavmixern) medan de ännu är varma (har man potatis blir det klister om de hinner kallna...) Rör ner rumsvarmt smör och krydda med kummin. Låt stå kallt. Servera som smörsurrogat till brödet.

( De  två limprecepten har funnits med i bloggen tidigare, men återupprepar dem, då de är så goda.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar