12 mars 2017

Visit the future - Fastfood, café- och restaurangmässan 2017/ del 2


Besök  framtiden


Du har säkert sett henne eller honom, personen som jämt är fastklistrad vid sin telefon? Kanske du själv är likadan? Inte ens vid måltiden kan hen slita sig från mobilen. I framtiden kanske knivar blir helt onödiga? Man har bara två händer, den ena är upptagen med telefonen den andra håller i en gaffel. Maten äts medan blicken är fäst på mobilen... Maten bör vara i sån konsistens så ingen kniv krävs. Bara att skyffla in. Kanske så i framtiden? Eller tallriksdesign med en skåra där telefonen kan stå stadigt då fina bilder på portionen skall tas. Bilder som naturligtvis ska läggas upp på sociala medier.


 "Choklad gör oss smala" - och vi tror.

Hur ser måltiden ut i framtiden? Vad betyder mat och måltid för oss då, vad förändras, vad betonas? Hur blir våra matvanor? Hur mycket kommer teknik och digitalisering påverka oss? Samuli Korhonen (Trust food) talade om framtiden på mässan. Redan idag påverkas vi väldigt mycket av det vi hör och ser på sociala medier. Ta t.ex "chokladnyheten" som spreds som en löpeld på facebook, ett påstående taget ur luften av en kille bara för skojs skull. Man bara spred den goda nyheten vidare utan att frågasätta sanningshalten. Att banta med choklad, det lät ju trevligt! Men sanning - nej. 

Ring och boka bord för ett sällskap och du får frågan -björkskog eller fjällandskap? Beroende på vad du väljer kommer du omges av önskat landskap. Bilder /filmer på stora skärmar runt ert middagsbord...

(Nyligen när vi var ute och åt var faktiskt en av väggarna prydda av en tavla, en skärm som visade landskapet utanför restaurangen, live. En i sällskapet suckade djupt, "...att man inte ens kan få koppla av från skärmar när man går ut och äta...")

Ja att måltid och våra matvanor kommer se annorlunda ut i framtiden är klart. Allt mer kommer att skötas med mobilen. Beställningar, menyval, betalningar... kanske man inte ens ser skymten av serveringspersonal. Robotar och mobiler sköter jobbet... 


 ...och beställningen, tja den  gör vi kanske på Facebook.

Hm, frågan är väl om det här är så vi vill ha det. Kommer vi ideligen orka stirra på skärmar, kommer vi må bra utan att träffa livslevande yrkeskunnig servicepersonal. Är mobilen verkligen lösningen för ett enkelt bekvämt liv? Är det ett enkelt bekvämt liv vi eftersträvar? Vill vi att robotar tar över våra jobb?? Kanske även maten vi äter producerats av robotar som någon "smakingenjör" programmerat.

Den som lever får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar