20 april 2017

Blåbäribulla




Blåbär i bullen eller "blåbäribulla" (eller bara "bäribulla" som min mommo kallade den.) Hon gjorde ofta en hel plåt med utkavlad deg och hällde sen blåbär över. Blåbären gärna blandade med lite potatismjöl så slutresultatet blev mindre rinnande bär.

Jag bakade  blåbäribulla efter att ha fyndat blåbär i frysen. Det blev dock mindre bullar denna gång. Denna sats blev 12 st blåbärsbullar. Och jag med mina experiment... vill alltid testa något nytt. Så degen fick 2-3 msk nyponmjöl som "extra" och eftersom vi hade mandelmassa hemma fick även det ingå.

De blev goda! Mycket goda!

12 stycken blåbäribullar:

2 1/2 dl ljummen mjölk (men...mjölken tog slut...  så  1 1/2 kall mjölk och 1 dl hett vatten blev sådär lagom varmt för en halv bit (25 g) jäst.  Sedan en knapp  dl rårörsocker och 1-2 tsk kardemumma, några skedar nyponmjöl och så vetemjöl sådär i lagom mängd. Fingerkänsla ni vet... tills den släpper bunken men ännu är rätt lös. Knåda. En klick mjukt smör (40-50 g) i slutskedet.

Du beghöver dessutom:
mandelmassa
uppvispat ägg
blåbär
potatismjöl

Laga alltså en helt vanlig deg. Låt jäsa. Baka ut 12 runda bullar. Tryck ut ner ett (mjölat)glas i varje bulle så det bildas en fördjupning. Blanda blåbären med några matskedar potatismjöl. Riv mandelmassa på grovt rivjärn. Lägg lite mandelmassa i varje fördjupning innan blåbären läggs på. Låt jäsa lite till, pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda 200 grader ca.8-10 minuter (beror lite på ugnen).

Sätt dig bekvämt, häll upp ett glas kall mjölk och bit en stor tugga av bullen...








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar