13 juni 2017

Gamla kök i gamla hus
Har varit lite kulturell den senaste veckan. Besökt gamla hus och hört historier från förr. Tre gamla fina hus har det blivit på bara några dagar. Sett vackra rum och helt underbara tapeter. När jag går in i ett gammalt hus känner jag mig hemma. Hus med själ och med mycket historia i väggarna, de är bäst. Kan kanske säga att jag har gamla hus som hobby även om det kanske inte framkommit så mycket i denna blogg. Nej det här är ju främst en matblogg och dessutom är många av husen jag vandrat omkring i privata och inte kan man blogga om andras privata sfärer.

I radion (som alltid är på under arbetsdagen) kom igår ett program om en fönsterhantverkare. I Finland finns det drygt 50 utbildade ( i Sverige över 300).  Gamla fönster är så vackra och att bevara dem är en stor kulturell gärning även om det innebör mycket jobb och  en stor portion tålamod. 

Bland det första jag brukar titta efter då jag kommer in i ett gammalt hus, föutom på fönster, är om köket är bevarat eller om det är moderniserat. Vanligtvis är det modernt även om resten av huset bevarats eller rustats upp i gammal stil. Det är lite synd, speciellt om fina gamla vedspisar har rivits ner. Men ibland stöter man på dem de där stora massiva vackra spisarna. I endel hus har man beslutat att bygga nytt och modernt kök i en helt annan del av huset (om huset är av modell större) och då samtidigt låtit det gamla vara kvar i ursprungligt skick. Eller kanske man får rum med en modern spis intill den gamla. I vårt eget "torp" ser köket i stort ut som det alltid gjort. En liten gasspis med ugn har vi visserligen numera men diskvatten och dylikt värms för det mesta på vedspisen. (Ja vi har inte ens vatten inne på torpet!...och ännu mindre varmvatten, men ett system som fungerar med slang och pump så det är inte många meter man behöver gå för att hämta vatten.


Vårt eget "spisystem" på torpet. 
Gillar vedspisen men oftas är gaspisen mer praktisk...
Det här gamla köket såg jag inte nu  utan förra hösten,
då vi besökte Knusbacka gård i Hertonäs. Ett gammal
gårdskomplex som fyttats från Sibbo till Hertonäs fortsättning följer... (Nu finns det en ny etikett i bloggen: "Spisar")


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar