1 juni 2017

Hej då körsbärsträd och nu har vi festernas veckaEn bild från ett år då det ännu gav bär. Nu ett minne blott.

Körbärsträdet hade sett sina bästa dar redan då vi flyttade till vårt hus. Sprucket och mossigt och i dåligt skick. Har år efter år tänkt tanken att det där trädet borde sågas ner. Men så har det igen blomstrat upp litegrann och till och med gett lite bär och då har vi igen gett det en chans. Men i år...ingen blommning alls. Inte ens skymten till gröna löv. Dött. Sågen kom fram och trädgården blev med ens lite öppnare, ljusare. Havtornsbuskarna har börjat sprida sig, kanske de tar över körsbärsträdets plats såsmåningom. Det får de gärna göra. 

Att ha två trädgårdar är lite knepigt. Än är man här än där. Sällan är man där som det borde vattnas mest. Det blir vad det blir av det som odlas. Fruktträd och bärbuskar är ändå rätt okomplicerade och av dem finns det både vid torpet och i trädgården hemma i stan. I stan har jag föresten en ny buske: buskblåbär, hoppas den kommer att trivas bra, trots att buskblåbärs smak aldrig överträffar de vanliga blåbären från skogen. Men de är rätt fina som dekoration.

På jobbet är det vårfesternas vecka, två fester inom loppet av två dygn, däremellan den vanliga arbetsdagen med hela lunchrumban. Det börjar kännas i fötter och ben att jag jobbat mer än normalt. Men fester hör våren till. Ena kvällen den svenskspråkiga gruppens fest den andra den finska. I kväll ingen fest alls, skönt!

Nu i rabarbertider är det rabarberkaka med vaniljsås som gäller när vi har vårfester. Rabarbersaft till med frusna jordgubbar som is och så kaffe förstås.

I Helsingfors är det också aktuellt med festligheter. Nordens kungliga på besök med anledning av Finland - 100 år. Mat skall de äta på Hanaholmen där kocklejonen står och kockar. 


(Diverse rabarberrecept se under etiketten rabarber i denna blogg.)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar