Vår emmermousse fick här göra sällskap med nyplockade smultron. |
EMMERMOUSSE
3 dl kvarg
1 1/2 dl grädde
4-5 tsk socker
1 1/2 msk emmer skrädmjöl
Rör ihop kvarg och grädde. Tillsätt socker och skrädmjöl. Häll upp i portionsskålar. Låt stå några timmar i kylskåp. Servera med färska bär eller sylt.
Detta recept där emmertalkkuna (skrädmjöl) ingår härstammar från Malmgård. En gård i östra Nyland där man satsat på att odla många fina gamla sädeslag. Utöver detta tillverkar man sitt eget gårdsöl där bland annat spelt och emmer kan ingå. Mjölet (och ölen) hittar man numera i de flesta lite större dagligvaruaffärer, i små specialaffärer och förstås i deras egen gårdsbutik. Denna "emmermousse" påminner mycket om efterrätten "kama" som vi åt i Tallinn senast vi var där. Men det som gör Malmgårds lite extra är just att man använder emmer.
En annan dag hamnade emmertalkkunan i en god joghurtdrink. Blåbär, lite honung, naturell joghurt och några msk emmer mixades. Och emmer i pizzadegen smakade också utmärkt!
(Inte ett sponsorerat inlägg, vill bara lyfta fram en fin råvara som odlas här i norden.)
(Inte ett sponsorerat inlägg, vill bara lyfta fram en fin råvara som odlas här i norden.)
...och äntligen hittas blåbär!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar