21 september 2017

Äppeltider, en mangodessert och Jussi från SibboHösten är här och med den äppeltider. Vi har sådär "lagom" med äppel i år. Inte i överflöd men inte heller tomma träd, som många andra tycks ha. Det talas om ett dåligt äppelår men vi är lyckligt lottade då vi ändå fått helt o.k. med frukt.

Ändå blev det inte äppel i desserten då vi satsade "lite extra" på en middag mitt i vardagen. En fint mogen mango fick göra sällskap med lingon. Grädde och och en mascarponerest hittades i kylskåpet så det fick också ingå. Se recept nedan. Finmddag, mitt i veckan... det blir så ibland då maken och jag jobbar så i otakt. Kan gå flera dagar då vi knappt hinner ses, men så plötsligt en onsdageftermiddag är vi båda hemma samtidigt och har inget annat speciellt program - då får det bli god mat! (Inte så att enklare vardagsmat skulle vara mindre god men t.ex efterrätter brukar höra till undantagen hos oss i vardagen) 

Huvudrätt blev stekt sik med hasselbacksskuren potatis och smörslungade kokta gröna bönor till. Sallad: grönsallad, tomat och en dressing med bl.a nässla

Potatisen var av sorten Jussi. Jussi ja, potaissorten jag själv tänkte odla lite av i år men fick tyvärr inte tag i sättpotatis då jag hade behövt. I år blev det istället vanliga Timo och Rosamunda i de små potatisland jag hade. Denna Jussi hittades i affären, närodlad från Sibbo. En mångsidig sort som funkar både som kokt och som nu: hasselback. Mild och god i smaken. Har tidigare skrivit om Jussipotatisen. Hittas här!

Inga bilder av vår goda onsdagsmat. Kameran hade visst vilodag. Får istället bli en återanvänd äppelteckning som har varit med i bloggen tidigare.

Mango- och lingonefterrätten:
(3-4 port.)

en mogen mango
1 dl lingon
1 1/2 dl vispgrädde
några msk socker (avgör sötman själv...)
en rejäl klick mascarpone
1/2 tsk vaniljpulver
mynta

Vispa gädde, hälften av lingonen och mascarponen. Skala och skär mangon i små tärningar. Rör ner mangon och vaniljen samt lite fintskuren mynta (bara några blad) Lägg upp i glas, ställ i kylskåp medan middagen äts. Dekorera med resten av lingonen och ett myntablad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar