25 september 2017

Månskensbönder, "nytt" på åkrarna och en burk med kummin

 Fick en gåva, närodlad kummin!

Följer intresserat med hur det odlas på våra breddgrader. Kan inte vara lätt att vara bonde och försöka lista ut vad som bäst lönar sig att odla och tänk så utlämnad man är för vädrets makter. Ovissheten varje år: regnar skörden bort, eller kan man hoppas på en bra skörd? Det är sent i september och sent in på småtimmarna hörde man ännu skördetröskorna gå då vi var på landet under veckoslutet. Månskensbönder. Dygnets timmar vill inte räcka till. Rädda det som räddas kan.

Ekoodlingar ökar för varje år. Något jag uppskattar. Många tänker om och prövar nytt. En växande skara vill nu verkligen ha ekologiskt på tallriken. Men det tar förstås en lång tid om man ska "förvandla" sitt jordbruk till ekologiskt om man år ut och år in odlat konventionellt.

Nyligen ordnades det "öppna gårdar" på många håll i landet. Fint tillfälle att köpa direkt från de gårdar som är med.

Gamla sädesslag som emmer och spelt har visat sig ha högre näringsvärde än nyare sorter. Såna argument biter också på många konsumenter numera. Vem vill inte ha näringsrik mat? Vem vill inte ha så ren mat som bara möjligt? "Nyheten" som att livsmedels hampa /industrihampa är en bra odlingsväxt här på våra breddgrader har vi hört liksom att quinoan (mjölmållan)  också visat sig gå bra att odla här. Det höga proteinvärdet är ett extra plus! Kanske något att satsa på om man är bonde. Havre, nordisk odlad havre, har numera rykte om sg att vara "superfood. En bra exportvara då ryktet om nordens fina havre håller så hög kvalitet. eller kanske man väljer att odla  råg, korn eller vete, klassiska odlingsväxter med lång tradition... korn eller speltpärlor kan man mycket väl ersätta långrest ris med. Tycker själv att både korn och spelt är mer mättande.

Kummin odlas det mycket av i Finland. Defacto härstammar 1/4 av all kummin på världsmarknaden från Finland! Det mesta går på export. Lär vara en bra växt att odla växelvis med "ren havre". D.v.s sån havre som passar glutenkänsliga.  På senare år har också bondbönor och ärter fått ett uppsving inte minst sen man börjat se möjligheterna med bönkross, ärtmjöl i olika köttsurrogat  och dylikt.

Välj inhemskt och ekologiskt så långt du kan. Vi har så fina råvaror och bonden behövs!

Ps. Nu har odlade insekter föresten fått grönt ljus i Finland. Man får nu odla insekter som råvara till livsmedel och man får börja sälja insekter/ insektbaserade livsmedel som föda. Kanske en nish för någon bonde som en sidobusiness. Tippar på att Finlands första insektrestaurang snart slår upp sina dörrar.

Kanske kummin och syrsor kunde vara en god kombination...? Själv strödde jag lite kummin på smörgåsen jag just tog till kaffet. Gott på tomatskivan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar