19 december 2017

Vanhan Porvoon Glassikko och en kryddig kladdkakaNya restauranger dyker upp med jämna mellanrum. Ibland existerar de bara några år, byter kanske  ägare och i den vevan byts kanske också konceptet. Vinbaren blir plötsligt hamburgerhak. Bistron blir pizzeria... 

En glad nyhet i "restaurangstaden" Borgå är lilla Glassikko i närheten av domkyrkan. Det är Michelinkocken Samuli Wirgentius som slagit upp dörrarna precis invid domkyrkan. I ett gammalt hus, där det nångång i tiderna faktiskt funnits ett café, finns nu ett mysigt ställe för ca.50 pers. Wirgentius kör med en mångsidig mix av goda luncher, pizza på fredagar, brunch på veckoslut, julbord i jultider, egen liten delikatessbod och förstås specialiteten artisanglass. Utsikten från restaurangen är så fin med den upplysta domkyrkan. Jag var där och åt julbord - fina råvaror, goda smaker!

Ja nu är det julfesttider...

På jobbets julfest häromkvällen bjöd jag på kryddig kladdkaka. God var också den! Klassiska kladdkakan men med lite julkryddor i.

Här kommer receptet:

Kladdkaka med julkryddor

200 g hushållschoklad
200 g smör
4 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk nejlika
1 tsk ingefära

Vispa ägg och socker
Smält choklad och smör
Blanda mjöl och kryddor

Rör ihop allt till en jämn smet och häll smeten i en smord och bröad form ca 24-26 cm i diameter. Grädda 12-15 min i 200 grader. (Beror lite på ugnen hur länge, testa er fram, ska vara lite lös när den tas ut).

Mixa halvtinade jordgubbar och vispa grädde till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar