21 december 2017
Havtornsoffe till jul?
Har ni hunnit fundera ut någon dessert till julbordet? Om inte så är denna väldigt god och tar inte lång tid att laga.
Marthornas bäroffe
300 g digestivekex
150 g smör
1 burk kondenserad mjölk (eller färdig kinuski på burk eller hemlagad)
2 dl grädde eller 1 dl grädde och 100 g kvarg
bär (lingon, tranbär, vinbär, blåbär...)
Blir även gott med pepparkakskross istället för digestive. (Jag lagar bottnen lite tunnare ca 100-120 g smör/ 200 g kexsmulor, tycker jag blir bra) och havtorn får det bli på ytan. Gott med riktigt syrliga bär som kontrast till den söta kinuskin. Tranbär eller lingon minst lika gott.
1. Bottnen: kör kexen (eller pepparkakorna) i mixer och tillsätt smält smör. Platta ut i en form 24cm i diameter. Låt stå i kylskåpet. Denna kan lagas långt innan om man så vill.
2. Vispa grädden (och blanda med kvarg om du inte använder enbart grädde).
3. Ta fram bottnen. Bred ut kinuskin. Bred grädden över.
4. Toppa med bär.
En enkel läcker dessert!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar