21 januari 2018

Från Paul Bocuse till vegansk skräpmat


Två "matrelaterade nyheter" uppsnappade igår ur mediabruset:

1. Sorgebud: den franska "kockarnas kock", "matgurun för det nya franska köket" och så många kockars förebild Paul Bocuse (1926-2018) har avlidit i en ålder av 91. Han levde ett smakrikt, matglatt liv!

Vila i frid.

Den andra nyheten:

2. Alla veganer är inte roade av matlagning. De veganerna tömmer nu en viss affärskedjas frysdiskar på billig pizza då det lilla ordet "vegan" står skrivet på kartongen. Det var också de som applåderade hamburgarkedjans nya tillskott veganburgaren. Billig vegansk skräpmat lockar kunder. Ja det är just vegansk fastfood som de, som här i Finland kallar sig "Sipsikaljavegaanit" (chipsölveganerna), efterlyser. De (åtminstone en del av dem) vill inte stämplas som hälsofreak och önskar ha "samma rättigheter till skräpmat" som alla andra.

(... och Bocuse vänder sig säkert i sin grav).

Några förslag på veganpizzor, godare än köpepizzorna och "med -glädje- tillagade -hemlagade" hittas här nedan:

-Pizza med kronärtsskocka och spenat (ta något ostsurrogat för veganvariant)

-Vildörtspizza (lämna bort renen, lägg mer svamp istället för veganvarianten och byt ut osten). Lite råg, dinkel. eller quinoamjöl kan omväxlingsvis blandas i pizzadegen så blir det också lite nyttigare. Risken finns att du (mot din vilja?)  kanske ändå blir ett hälsofreak😏, för smaken, den viktiga  s m a k e n,  blir så avgörande. Så mycket godare är dessa pizzor nämligen än de som hittas i frysdisken. Och en "skräpmatsdiet" är väl inget att eftersträva?

 " Life is too short for cuisine minceur and for diets.
 Dietetic meals are like an opera without the orchestra."

Paul Bocuse


Här en länk till en bra artikel om ni vill läsa på om Paul Bocuses principer.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar