25 januari 2018

Matbluff, dofter och sinnen


I Sverige har årets (2017) matbluff röstats fram. Kronhjortskav från Nya Zeeland trots att förpackningen för tankarna till Lappland och kött från norden. Ja den "bluffen" genomskådade "moasmirakel" redan för flera år sedan😏. Förpackningen innehåller kött av bra kvalitet men förpackningen misslyckad och vilseledande då konsumenten tror sig köpa en relativt kortrest råvara men som visar sig komma från andra sidan jordklotet.

På jobbet underbara dofter. Vi åt varmrökt lax till potatismos och spenatsås, sen kokade jag ihop en chilisås till morgondagens grönsaksbiffar. Kokade också rödbetor som passerades och ska hamna i biffsmeten i morgon tillsammans med kikärter, palsternacka, lök, ströbröd eller havreflingor, ägg, och kryddor Dofterna av den rökta fisken, lite stickande vinägerdoften i chilisåsen, rödbetor som kokar och ännu brödet till mellanmålet i ugnen (havrebatonger) var bara såå goda. Man går omkring och myser när det doftar så gott. Kök ska dofta.

Väl hemma efter vandring i snöstorm väntade en kopp kaffe. Kaffedoft! Kanske bästa stunden på dagen då man jobbat och stått i så det känns i hela kroppen och sen bara kan slappna av en stund. Så tacksam att näsa o svalg fungerar igen som de ska efter jobbiga hösten. Flytten gjorde gott. Helt tydligt kom vi nu till ett friskare hus. En kock behöver sina sinnen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar