2 februari 2018

Recept på rågbröd och gården fylld av gråsiskor


Ledig dag och rågbröd med surmjölk på gång...


Rågbröd

3 dl rågmjöl
3 dl surmjölk
25 g jäst

6 dl ljummet vatten
1 msk salt
1 msk ättika
1/2 dl sirap
2 1/2 dl vetemjöl
13 dl rågmjöl

Blanda fördegen till en jämn smet och låt den stå i rumsvärme över natten. Tillsätt sedan vattnet, ättika, sirap och resten av mjölet. Knåda och låt stå och jäsa under en bakduk tills degen stigit till det dubbla. Gräddas i 225 grader.

Receptet översatt till svenska ur boken"Respetien aarteet sukupolvelta toiselle" (Receptskatter från en generation till en annan) av Verna Kaunisto-Feodorow. Gummerus förlag 2014. Författarens favoritbröd lär detta vara, ska bli intressant att smaka på när det är klart. Jag använder nu Valios Gefilus piimä 1% och ekologiskt rågmjöl.

En fin bok med många traditionsrätter.


Har också tidigare skrivit om rågbrödsbakning, hittas här.


Intressant fenomen på vår gård i dag då uppskattningsvis 300! gråsiskor höll till vid matningen. En stor flaxande svärm av småfågel. Mild vinter och flyttningen söderut uteblev för många småfåglar. Nu samlas de i stora skaror. Harar har vi också inpå husknuten. 2-3 st harar varenda kväll när man tittar ut genom köksfönstret. Åkerhare.


Trevligt veckoslut!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar