14 april 2018

Trädgårdsplan 2018 - anteckningar inför odlingssäsongen


Lite "trädgårdsdagboksanteckningar" här i bloggen får det igen bli, så kan jag i höst kolla upp hur det gick. Likt förr om åren blir det odlingar både i stan och vid torpet, små odlingar för "husbehov" Är långt ifrån proffs beträffande trädgårdsodling så det blir vad det blir, men rätt mycket brukar det ändå hamna på tallriken av det egenodlade.

Hur jag tänkt mig i år:
Potatis - Har inte valt sort än men börjar bli på tiden, ska köpa lite sättpotatis nu i dagarna. Några groddade Annabelle potatisar lade jag redan för nån vecka sen i en säck med jord i källaren. Där har små skaft redan börjat titta fram. En sats egen nypotatis till midsommar i år?

(Kommentar i efterhand; nu har jag köpt sättpotatis, det blev tidiga "klassiska" Timo i år , sen blir det då en liten sats Annabelle (som redan växer) och så köpte jag en liten påse med blåa delikatesspotatisen Violet Queen, alltid intressant att pröva någon ny sort! Violet Queen lär hålla färgen fint även vid kokning, en fast potatissort som passar t.ex i potatissallad )


Zucchini - brukar köpa några fina plantor från en torghandlare, ibland hämtar också svärmor nån  planta som jag gräver ner i näringrik kompostjord. De vill ha mycket sol och vatten men sköter sig i princip själv och ger stora skördar. De som odlas i stan blir säkert planterade i en hög låda så trädgårdssnäckorna är lättare att hindra. På landet har vi inte snäckproblemet.

Paprikor och chili - ett rätt nyvaknat intresse. Har drivit upp från frön olika sorter och de är redan bra på gång. De står nu i akvariet (som får vara växthus) på verandan och lapar sol.  Får börja som småplantor i stan och tas  med till landet senare.

Sallad, mixade salladsrader blir det vid torpet. I stan äter trädgårdsnäckorna upp det mesta som växer ovan jord så fort man vänder ryggen till. Men nåja, en salladsrad  måste det ända bli även här.

Lite lök, nån rad rädisa och förstås rovor!  Morötter och olika örter ska också hitta sina platser. Nån enstaka tomatplanta blir det också. Annat? Får se. Funderade om majs skulle trivas i torpträdgården, Där är soligt och varmt för det mesta. Har aldrig ens försökt. Köper isåfall plantor av den där torgförsäljaren, om han har.Annars är det bärbuskarna som borde få uppmärksamhet i år. De "rishögarna' borde rensas och klippas rejält. Kanske för sent att tänka på det nu? Man kan visst höstklippa dem också har jag förstått. Vi har svarta vinbär, röda vinbär, björnbär, krusbär och havtorn. Och en liten trädgårdsblåbärsbuske som tyvärr hararna lyckades komma åt. Nå, den tar sig kanske ännu. De nya havtornen ska bli intressanta att följa med. Planterade i höstas vid torpet av skott och kvistar som fått rötter. Både hon- och hansticklingar. Så får se om de tar sig. Det dröjer säkert några år innan de ger bär där men innan dess har vi buskarna i stan.

Inte att förglömma vår vilda ätbara grönska, nässlor, kirskål, granskott o.s.v men de sköter sig själva.

Äppelträden är i varierande skick. Några gamlingar som sett sina bästa dagar men också några något yngre både i stan och på landet. Senaste höst var äppelskörden dålig men blir förhoppningsvis bättre i år.

Förutom våra egna odlingar blir det ocskå  nåt smått och gott odlat på jobbet. Främst örter och lite potatis, mest i "måltidspedagogiskt" syfte och visst är det en extra fin känsla att gå ut, kanske med några barn i släptåg, och klippa egen gräslök till lunchsoppan. I år är vi igen på nytt ställe så blir intressant att se den gården i sommarskrud.
Idag blir det en trädgårdsdag.

Trevligt veckoslut!

 Odlar du?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar