En bok att hämta vilda ideér ifrån. |
Bokens titel: Villiyrtit -hyvinvointia kotikulmilta (Vildörter - välbefinnande från hemknutarna)
Författare och bilder: Helsinki Wildfoods/ Annika Hannus, Anna Nyman, Pauliina Toivanen, Aino Huotari, Nick Victorzon
WSOY 2017
Inventerar skåp och frys och hittar diverse som "hamstern i mig" samlat på sig under senaste säsong.
Torkad svamp, torkade nässlor, rabarber och t.om en liten ask där jag visst kokat ihop och kombinerat rabarber med granskott och fryst in. Ett burk med rostad havre, salt, mjölkört och nässla hittas också. Skatter med andra ord när man precis funderat på vad vi ska äta. Dagens tema blir visst vildmat. Plockar även fram en av böckerna maken har hämtat hem. En fin (finsk) vildörtsbok från Helsinki Wildfoods, kanske lite inspiration kan hämtas från den.
Vad det sen blev av mina frys- och skåpfynd:
En paj till lunch med nässla nedsmulad i degen, svampen som fyllning med bla. lite fetaost, cheddarost och paprika. Sen blev det också en rabarbersoppa, eller snarare en god saft eftersom potatismjölet hade tagit slut.
Den lilla asken med "granskottsrabarbern" åts bara som så, bredvid pajen. Jättegott! Granskott och rabarber är en ovanlig men bra kombination! Skulle passa bra med vaniljglass också.
Gott på en söndag!
Vildörtsboken visade sig också innehålla många bra ideér och recept, kommer säkert testa något. Björkbladssorbet t.ex låter gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar