3 juni 2018

Rabarber - den gamla kulturväxten på strandängen


Ute på strandängen växer rabarber, förvildad invuxen men riktigt god. Kor gick förr här och betade och höll landskapet öppet. Rabarbern är av en urgammal sort, planterad av någon av torpets "ur invånare" för minst ett sekel sen. Varje år brukar jag i långskaftade stövlar gå ner till den igenvuxna ängen och ta rabarber för husbehov. Men nu, denna vår, har vi rensat upp landskapet lite grann. Inte med hjälp av kor utan med att röja och klippa gräs. Den förvildade rabarbern har rensas fram och delvis förflyttats. Vet inte vad den tycker om det... lät ändå största delen bli kvar nere på ängen.

Öppna landskap. Kort gräs och en förhoppning om att miljön blir mindre gästvänlig för fästingar. Dessutom ser det fint ut, mer vårdat. Mycket jobb men ändå ett kärt jobb! Fint att se resultat på det man sliter med!

Läste om den gamla rabarbern man undersökt närmare i Runebergs trädgård. Den sorten med "rara gener", har nyligen fått namnet Fredrika Runebergs rabarber. En urgammal sort den med. Kulturväxt med historia. Läste också en annan artikel ( i Helsingin Sanomat) om vild rabarber i Iran. Där äts den aldrig i söta bakverk. Rabarber används där uteslutande i matlagning. Ps. Googla: hs raparperi så hittar ni artikeln med jättefina bilder och ett recept på Iransk rabarber-kött gryta (på finska).

Jag har också  börjat använda rabarber mer varierat. En kväll stekta och serverade med fisk och mos. Det var som att ha en hög citronbitar på tallriken. Men nästan godare! Jag som alltid gillat citroner. Rabarber med bacon på grillen också så gott! Doppa rabarbern (10-15 cm bitar) i lite socker innan man rullar baconet på. Då blir det en perfekt balans mellan syra-sötma och salt. Sen är förstås de klassiska söta pajerna, kakorna och safterna alltid goda.

Rabarber ska ni ändå se upp med om ni har anlag för att få njursten. Oxalsyran kan orsaka njurstensanfall... men då kan man t.ex göra en sån här kaka lik ett "lapptäcke" där varannan ruta är äppelkaka. Sen skär man upp  kakan i rutor och hälften blir äpperutor, andra hälften rabarber. Bara att välja. En god vaniljsås till.

Fler rabarberförslag se etiketten: rabarber här i bloggen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar