1 juni 2018

En skål med kål - smakbomba era små! /Sapere

...bubblor

...ett träd

(på de här bilderna savoykål, den smakade vi inte på nu, bilderna från en Saperestund tidigare.
 Nu blev det istället nykål, och så fick den som ville också smaka på syrad kinakål (Kimchi)


En skål med kål, nykål, strimlad, rå.

-"Hej, är det någon som vill smaka?"

Tar inte många sekunder så omringas jag och skålen. Små barnahänder sträcks fram. Ett barn  tvekar men tar ändå en liten liten bit kål. Kanske lite "grupptryck", eftersom de andra tar och är ivriga. "Kanske jag ändå måste smaka"...tycks han tänka. Snart är alla kålbitar borta, skålen tom.

-"Kan vi få lite till?"

Ja de fick mer, och även de bitarna försvann i ett nafs. Ett litet "minimellanmål". En timme senare är det lunch. Dagens lunch är gjord av "temagrönsaken" för dagen: kål. Kållåda med rårörda lingon. Det är lunch och de äter så bra! En eller två är lite tveksamma till dagens rätt,  men de övriga!

-"Det är såå gott"! "
- Jag ääälskar kållåda"...

Kållåda. Ja det ÄR gott. Denna var en vegetarisk variant med kål och äggstanning. För att få den mer proteinrik så hade jag även quinoa i den. Timjan som krydda. En potatis till om man vill. Sallad, mjölk och bröd vid sidan om  och undantagsvis, en födelsedag till ära, en portion glass med färska jordgubbar som efterrätt (ja ibland kör vi lite fransk stil... med efterrätt. Det ÄR helt ok med efterrätt, t.om lite glass, om man innan ätit stadig lunch).
Ju fler smaker ett litet barn får bekanta sig mer desto mer utvecklas smaksinnet och inte bara smaksinnet utan även "smakminnet" och nyfikenheten kring mat. Det här är inget antagande taget ur tomma luften utan vad jag dagligen ser bevis på. Kållådan hos oss har blivit en sån rätt som barnen kan tala lyriskt om och t.om komma och fråga när vi nästa gång ska ha den.

Kållåda. En så enkel, billig rätt. Riktigt varm, precis uttagen ur ugnen och med halfrusna mixade lingon till, nästan som sorbet. Kållåda som jag vet att många i skolåldern ratar och ogillar till den grad att den åtminstone periodvis har plockats bort från skolornas matlistor.

Det ska börjas i tid! Vänjas i unga år. Smakbomba era små! Vänj dem vid smaker, konsistenser och dofter. Då visar det sig att kålen inte egentligen "luktar så illa", den doftar kål och  den doften betyder att god mat är på kommande.


Såå... en skål med kål, nykål, strimlad, rå. 

"Hej, är det någon som vill smaka?""Kål är faktiskt gott!"
citat: en 3-åringSavoykål.
Som en karta med många vägar!
©MW-18

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar