18 juni 2018

Teriyaki - Terijoki




Ännu lite buljong över och  sen skjuss med dem in i ugnen.



Fiskrosor med teriyakismak

Du behöver:

en regnbågsfile (eller annan fisk)
broccoli
ärter

buljong
teriyakikrydda (alternativ gör din teriyakiblandning själv med rostade sesamfrön, chili, socker, (vitlök, ingefära) och japansk soja.

en påse potatis (mjölig sort)
smörklick
nån dl mjölk
salt och vitpeppar

Dessutom: salladsingredienser och glass och jordgubbar

(skriver min vana trogen inte ut så exakta mått... endel är storätare, andra små. Ni vet säkert själv hur mycket det går åt i er familj;)

Ta bort skinnet från fisken (röding, regnbåge, gös... vad ni får tag i). Skär filen på längden i  långa  "remsor". Gnid in dem i teriyakikryddblandningen. Låt stå och dra åtminstone så länge medan du tvättar och skalar potatis till mos, gärna lite längre. Lägg potatisen på kokning. Smörj portionsformar. Lägg broccoli och några ärtskidor i varje. Ta fram fiskremsorna och snurra dem till  "rosor". Lägg en i varje form eller två om de blir små. Häll över lite buljong så det täcker ungefär upp till halva "rosen".Ställ in skålarna i ugn (ca.150 grader) medan potatisen kokar klart (fisken  blir snabbt färdig, tar ca.15 minuter).

Vispa ihop den kokta potatisen med lite smör, en skvätt varm mjölk, salt och vitpeppar. Servera fisken direkt ur de varma ugnsformarna. Lägg fram japansk soja om någon vill ha ytterligare sälta. Mosen läggs i en portionsskål vid sidan om. Ät en god sallad innan som en förrätt och t.ex glass med  jordgubbar som efterätt. (Mycket disk... så låt någon annan sköta den biten;)

Ris skulle kanske kännas mer "rätt" än mos till denna fisk, men mos visade sig vara alldeles ypperligt till! Både gott och mättande... samtidigt jag skriver detta hör jag nåt om Terijoki i Tv. Terijoki, på Karelska näset, nära Sankt Petersburg. Terijoki med de vackra gamla villorna. Uppfattade inte vad som sades men roades av sammanträffandet, uttalet, så lika det låter: Teriyaki- Terijoki.

En annan variant på rätten ovan, men med grädde och vitt vin, hittas här, också väldigt gott!














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar