16 september 2018

September - Barn&mat/ Sapere


Hejsan länge sen sist!

Lovade komma med en uppdatering i september. Den här bloggen är en "månadsblogg" tillsvidare.På "barn och mat" fronten: Det rullar på och vi har hunnit med det ena och det andra de senaste veckorna. Bärtema, äppel i fokus, "Pop-up" cafe ,"matglada fredagar" och ett föräldramöte med matinfo bland annat. Nu i september har vi ännu potatisupptagning, skördefest och våra "matglada fredagar" fortsätter förstås.

Barn och kokböcker, ja!
Så mycket att studera och mycket matprat kring det!
Låt barnen få sin egen "kokbokshylla"där de 
kan sitta och bläddra tillsammans.

Matglada fredagar betyder en specieĺlt matglad dag. Barnen (6-åringarna) två i gången är mathjälpare för en vecka. De hjälper till med dukning och småsysslor. På fredagar får de en specialuppgift på eftermiddagen. Det kan vara att baka äppelpaj, göra fina smörgåsar, fruktpinnar eller dylikt under handledning... ett mellanmål till hela gänget.
De är så stolta! Mitt kockhjärta smälter av att se deras iver!

Om måltidspedagogik handlade mitt  framförande på föräldramötet. Har gjort en liten dokumentation över "ett år på dagis, sett ur kökets perspektiv" så föräldrarna också förstår hur vi jobbar för att få matglada barn. Kanske också nåt de kan ta hem i sin vardag.

Sträva till matglädje om du läsare också jobbar med barn och mat och är du förälder jobba för trivsamma måltidsstunder och ta barnen med i kökssysslor! Ni vinner alla på det.

Har ni en liten matvägrare där hemma? Ta barnen med till torget och låt dem välja grönsaker. Barn älskar att få vara delaktiga, ta och packa en picknick korg och ät utomhus. Mat smakar så gott i en annan miljö ibland. Döp maträtten till ett skojigt namn... vissa barn kan vara matkrångliga i perioder men stressa inte, det går om.

Föresten konceptet "matglada fredagar" kan man bra köra med hemma också. Låt barnen under hela veckan ha nån liten uppgift. T.ex hjälpa till med dukning, torka köksbord eller dylikt och en dag i veckan nån specialgrej som att laga mat, baka eller nåt annat under uppsikt och assistens. Kanske en önskematrätt? Lovar att ni får en trevlig stund tillsammans.


Njut av dagen! Nu ska jag blanda lite målarfärg... målningsprojekt på gång.

Nästa uppdatering nångång i oktober.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar