6 oktober 2018

Oktoberuppdatering, barn&mat och en hummuspesto
Uppdaterar bloggen nu då vi bytt månad. Ja nu är det månadsuppdateringar som gäller här. Vad har hänt sen senast?

Funderade smått i våras om jag igen borde börja dra Sapere-/ mellanmålsklubbar för skolbarn nån dag i veckan så som jag ännu gjorde för nåt år sedan. Det var främst för barn i 10 års åldern. Gillade det, men kräver tid och energi... kanske mer än jag riktigt orkar med, så har tänkt om.

Istället har det blivit ännu mer måltidspedagogik på ordinariejobbet. Sexåringarna får turvis bli mellanmålskockar, under handledning och både de och jag har så kul! En eftermiddag i veckan har jag möjligt att koncentrera mig på det då vi har soppa som lunch och mindre jobb/disk. Resten av veckan hjälper de till med dukning och får presentera dagens mat. Känns bra att måltidspedagogiken blivit mer strukturerad och de unga väntar såå ivrigt på sina veckor.

Hej alla ni som jobbar med barn, låt barnen "jobba"!!

Sen har vi gjort diverse annat matrelaterat. Potatisen togs upp, skördefesten var lyckad, månadens grönsak har kört igång, Äppelprojekt har vi haft och allt möjligt annat.

Kan man ha ett bättre jobb? Det frågar jag mig själv ibland men visst finns det dagar då man tänker i andra banor också. De dagar som kroppen skriker efter vila. Kockjobb kan vara fysiskt tungt ibland. Man står och går, lyfter och har sig dagarna i ända. Mitt nuvarande kök är helt ok men kunde vara bättre sett ur ergonomisk synvinkel. Men ska inte klaga... (med stödstrumpor och bekväma skor kommer man ändå rätt långt;)

Men barnen! Och måltidspedagogiken! Och se matglädjen och mätta nöjda barn, sånt ger en sån fin känsla. Tänker ibland hur annorlunda det vore om jag istället jobbade i ett kök utan den omedelbara kontakten till matgästerna. Skulle säkert sköta mitt jobb men ...  svårt skulle det vara att så här konkret syssla med matglädje. För det är det det handlar om. En bra måltidspedsgogik, ett tätt sammarbete mellan kök och pedagoger OCH barnen involverade - det ger matglädje. Så är det.

Jobbar du med barn? Hur tänker du kring barn, mat och måltidsstunder? Hittar ni matro eller är det oftare stökigt och en  kamp mellan många viljor. Får ni god  mat? Ger ni respons till köket? Har ni ett fungerande sammarbete? Om inte gör en förändring!. Sammarbete och en strävan mot samms mål: ätande barn och matglädje är värt att satsa på.Med önskan om en fin oktober,  ha det bra! återkommer i november.Ps. Bra höstmat: lägg rotsaker på en plåt ( t.exrova, palsternacka, potatis, motötter, kålrabbi, rödbeta, rotselleri, kålrot.... vad du råkar ha till hands. och medan de sköter sig i ugnen mixa ihop en god "hummuspesto". En kombination av hummus och pesto. Grönkålspesto kanske (förväll grönkålen innan). Kikärter, förkokta,  istället för frön eller nötter.
Olja, citron, vitlök, salt, peppar... lite riven ost. Servera till rotsakerna. Blir det hummuspesto kvar så spar det till pålägg.
(Inget hindrar att ni ännu serverar en bit fisk, chorizokorv eller t.ex halloumi till... men mättar även bra med "bara' hummuspesto till rotsakerna.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar