27 juni 2023

Om mujkor & mos och förändrade tider


Mujkor (Coregonus albula), eller siklöja som fisken heter på svenska är riktigt gott ibland. Friterade och serverade med en god hemlagad potatismos. Det fick det bli ikväll som omväxling till sallader, plättar, pastor och grillat som det lätt blir nu i sommartider. Men potatismos när det finns nypotatis? Ja varför inte, om det ännu finns "gammal" potatis lämplig för mos är det lika bra att använda bort den och speciellt till mujkor är mos så gott!

I dagens tidning kunde man läsa om en fiskare som gett upp sitt yrke. Han menar att det är slut på laxen i våra vatten. Gösen minskade radikalt redan på 1990-talet. Fiskaren i artikeln menar att det är invasionen skarv och ökningen av säl samt förhöjda vattentemperaturer som är orsaken till förändringen. Blåstång ser man däremot mer av vilket tyder på renare vatten än tidigare som ett led av att avfallsvatten (speciellt från Sankt Peterburg) inte längre dumpas direkt i havet. Miljön förändras och med den förändras även artbestånden. Nya arter tränger ut de tidigare. Att vara fiskare är numera olönsamt.

Priset på fisk har också skjutit rejält i höjden under det här året. Man tycker nästan man köper "lyxmat" numera om man vill ha färsk fisk på bordet. Om man inte fiskar själv vill säga. Det blir att ta fram metspöna i sommar! Med god tur nappar ändå några abborrar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar