17 juli 2023

Juli - i skog och mark

 


Senaste år blev det ovanligt lite svamp på grund av torka. Vinterns svamprisotton och andra svamprätter gjordes i huvudsak på köpt odlad svamp i vårt hushåll och överlag har vi ätit svamp mer sällan. Men under gårdagens skogsrunda och en kraftigt regnskur senare började hoppet tändas om att hitta lite mer svamp i år. 

Blåbären mognar och flera mornar i rad har kärlen fyllts med dem. En fin morgonrutin att bege sig ut i skogen efter frukost nån timme. 

Hallonen, de är bara små gröna kart ännu, så just nu är det blåbär som gäller. I skogen håller några vitsvanshjortar till och vi skrämmer turvist upp varandra. Älg har jag inte sett i år här i närskogen, ormar destomer bland de stenrösen som kom fram då skogen höggs för flera år sen och mossor torkade bort.

Kalhygget är inte direkt nåt kalhygge mer då vegetationen igen tagit fart. Men stenrösen, hallonsnår och träd i ögonhöjd är långt från den gamla vackra moskogen som en gång var. Som tur finns det ändå "riktig" skog om man drar sig lite längre bort.

Stövlar på fötter, kärl för blåbär och korg för svamp... Snart iväg igen. Ha en fin dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar