17 december 2010

Lucka 17 - Bo Kaspers & blåmögel

I kväll Bo Kaspers ...i kombination med pepparkakor och Auraost.


16 december 2010

Lucka 16 - Starka kvinnor

Boktips. Kanske till julklappskorgen?

Det finns så många fina matböcker! Gamla rariteter, nya trendiga, fina receptböcker, inspirationskällor... Jag gillar att sitta och bläddra och njuter av att läsa vad andra "matmänniskor" plitat ner och funderat på. Receptböcker följer jag dock sällan till punkt och pricka. Men jag kollar upp. Om jag t.ex.ska laga något klassiskt så tittar jag kanske efter hur gjorde Hagdahl, hur beskriver Runa Melander samma rätt... och så slutar det ändå att jag gör det på mitt vis. På bilden ovan: tre böcker om tre starka kvinnor: Camilla Sparrings Matupproret (Hjalmarson& Högberg 2010), Carola Magnussons: Carolas ekokök ((Bokförlaget Langenskiöld, 2008) och en liten skrift om 1800-tals kvinnan Gustava Björklund (utgiven av Lilla Sällskapet,2005).

Om Gustava ska jag återkomma till i ett annat inlägg. Men de här två förstnämda då? Camilla Sparring är ett lysande exempel på att en enskid människa kan ådstadkomma mycket. Om man bara tror tillräckligt på sig själv och på det man vill föra fram så kan man faktiskt bana väg för nytänkande på bred front. Allt började med att hon kände en stor frustration och förtvivlan över den offentliga måltidens utveckling. En frustration jag tror att allt fler känner i dagens värld. Hon beslöt att göra uppror! Läs boken och gör uppror du med:)!

Carola Magnusson då? Sveriges svar på Jamie Oliver! En stark person med en vision att man genom handling kan få en sundare, godare och gladare skolmat. Hon lyckades med konststycket att få skolmat att bli "hot". Barnen älskar hennes mat. Mat utan tillsatser. Hon basar i dag över flera skolkök och har bevisat att: visst kan man!

"Om du tror att du är för liten för att kunna påverka,har du aldrig sovit med en mygga i sovrummet."

Citat:Nanny Maja Anderback


15 december 2010

Lucka 15 - Vanilj


Vanillinsocker - nej tack!
(Men burken är fin!) 
 
Hellre då vaniljpulver 

Men allra bäst,det hemlagade.

2 volymdelar fintsocker
1 volymdel rårörsocker
vaniljstång.

Skär stången på längden och skrapa ur den. Blanda "skrapet" med sockret och lägg ännu med stången i sockerblandningen. Efter nån liten vecka börjar sockret smaka mer och mer vanilj och blir bara godare med tiden! Rårörsockret brukar jag ha med för det smakar mer och så tycker jag att det blir trevlig färgmix.(I burken bredvid: Lavendelsocker, innehåll: socker och torkad lavendel blad och blommor)
 Julklappstips: Hemlagat vaniljsocker i en vacker burk. 
Och ännu på tal om vanilj, i Sébastien Boudets blogg Brödpassion ser man utförligt hur man gör äkta vaniljkräm. Såå mycket godare än det som kallas vaniljkräm och man hittar i affären. Den här Crème Patissière som Sébastien visar är perfekt i kakor och desserter. 
Så kolla videon: 

Lär man sig laga vaniljsåsen/vaniljkrämen själv finns det inte längre andra alternativ... samma sak med majonnäs föresten. Glöm livsmedelsindustrins tillsattsstinna produkter. Du är värd nåt bättre!

(När jag lagar vaniljsås alltså en tunnare variant än hans Créme Patissière gör jag i princip som på videon men har inte i något vetemjöl bara potatismjöl eller maizena, inte heller hela ägg utan bara äggulor).